Orbán-kormány;földrengés;Törökország;lélegeztetőgép;orvosi eszközök;

2023-03-14 07:47:00

Az Orbán-kormány orvosi eszközöket, lélegeztetőgépeket küld Törökországba

Köztük 240 darabot abból a Boaray 5000D típusú lélegeztetőgépből, amit a kabinet darabonként 61 ezer dollárért szerzett be, amikor még javában tombolt a koronavírus-járvány.

Orvosi eszközöket, lélegeztetőgépeket küld a magyar kormány Törökországba – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből, amit a Telex vett észre.

A határozat megfogalmazása szerint a kormány „a Török Köztársaságot sújtó földrengés okozta katasztrófa és súlyos szerencsétlenség következményeinek elhárítása, enyhítése érdekében kialakult nemzetközi együttműködést, a helyi szükségleteket és igényeket, valamint Magyarország rendelkezésére álló és átadható egészségügyi készleteit” figyelembe véve döntött erről.

A mellékelt táblázatból kiderül, hogy a magyar kormány egyebek között elektrolit oldatot, infúziós zsákot, ágy melletti monitort, altatógépet, kesztyűket, infúziós pumpát és különböző gyógyszereket küld, továbbá többféle lélegeztetőgépet is:

A portál felhívja a figyelmet arra, az említett lélegeztetőgép-típusokból több neve is felmerül azokban a cikkekben, amelyek a kormány korábbi gyanús beszerzéseiről szólnak. Köztük van a Boaray 5000D, amelyből a kormány darabonként 61 ezer dollárért szerzett be még a járvány tombolásának idején.