NATO;Svédország;Finnország;Jake Sullivan;

2023-03-17 21:35:00

Az Egyesült Államok felszólította Magyarországot, hogy ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozást

A jelek szerint az amerikai fővárosban még nem tudnak arról, a Fideszt milyen nagy belső viták feszítik szét.

Az Egyesült Államok üdvözli Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentését, miszerint elküldi Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyveit az ankarai parlamentnek, és reménykedik a folyamat mielőbbi lezárásában - derül ki abból a pénteki közleményből, amelyet az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója adott ki.

Jake Sullivan egyúttal arra bíztatta Törökországot, hogy a svéd csatlakozást is mielőbb hagyja jóvá. 

– fűzte hozzá a politikus. Azt hangoztatta, Svédország és Finnország egyaránt erős, rátermett partnerek, akik osztják a NATO alapvető értékeit. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy mindkét országnak a lehető leghamarabb NATO-taggá kell válnia.

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a Fidesz-frakcióvezetője péntek délután jelentette be, hogy március 27-én szavazzák meg Finnország NATO-csatlakozását. Kocsis Máté jelezte, Svédország ügyében később döntenek.

A Fidesz különféle indokokkal halogatta a két ország NATO-csatlakozásának ratifikációját. A februári kihelyezett frakcióülésen úgymond „vita” alakult ki a képviselőcsoporton belül, amelynek következtében egy úgynevezett „parlamenti”, de valójában fideszes delegáció ment ki Stockholmba és Helsinkibe „tájékozódási és vitarendezési” célból. Nem verték nagydobra, de egy külön úton követte a küldöttséget Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. 

Magyarország mellett Törökország a másik NATO-tagország, amelynek a parlamentje még nem hagyta jóvá a svéd és a finn NATO-csatlakozást. a Fidesz pedig nyilvánvalóan a Recep Tayyip Erdoğan elnök vezette török rezsimnek tesz gesztust a Svédországról szóló döntés halogatásával. Utóbbit támasztja alá, hogy a török elnök ma Ankarában fogadta finn kollégáját, Sauli Niinistőt, aki mellett állva jelezte, hogy Finnország NATO-csatlakozásának a ratifikálásáról megszületett a döntés, Svédország azonban „terroristákat” támogat.