egészségügy;háziorvosok;ügyelet;cinizmus;nemzeti együttműködés rendszere;kötelezés;Takács Péter;

Takács Péter: Nem fenyegetés, hanem „közigazgatási aktus” a háziorvosok ügyeletbe kényszerítése

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának állítása szerint Kocsis Máté „csak viccelt”, amikor azt mondta, lehet, hogy ő „egy baloldali párt javaslatát karolta fel” a kórházi ágyak csökkentéséről szóló beszéde miatt. Aztán hamisíthatatlan cinizmussal oda is szúrt az őt erről kérdező RTL Híradónak.

Nem fenyegetés, hanem közigazgatási aktus a háziorvosok ügyeletbe kényszerítése – nyilatkozta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az RTL Híradójának.

Takács Péter a csatornának azt állította, Borsod-Abaúj-Zemplén megye mintegy 300 háziorvosából százan jelentkeztek ügyeletellátásra, ami szerinte elég a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez.

Mint arról a Népszava is beszámolt, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fenyegető levelet kaptak azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal. Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná a munkáját az orvos.

A csatorna ezért megkérdezte, ha valóban elég az orvosok harmada, akkor miért kell őket pénzbírsággal vagy az engedélyük felfüggesztésével fenyegetni, az államtitkár válaszolta, hogy „a fenyegetés szót én nem használnám, az államnak azonban garantálnia kell a betegek ellátását, a kormányrendeletben pedig benne van a kitétel, hogy a háziorvos havi két ügyelet ellátására kötelezhető”.

Ha kötelezés kell hozzá, akkor kötelezni fogunk

– jelentette ki a politikus, aki szerint nincs szó fenyegetésről, ez egy „közigazgatási aktus”.

A RTl Híradó megkérdezte az államtitkárt Kocsis Máté nem régi kijelentéséről is. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis azt mondta, „lehet, hogy egy baloldali párt javaslatát karolta fel az egészségügyi államtitkár”, miután Takács a Magyar Kórházszövetség februári konferenciáján a fekvőbeteg-ellátás átalakításával kapcsolatban kórházi ágyak számának csökkentéséről beszélt.

Takács Péter ezzel kapcsolatban azt mondta a csatornának, hogy „Máténak van egy ilyen stílusa, frakcióvezető úr egyébként jó barátom”. Az államtitkár azt állította, nincs olyan szándék, hogy kórházat zárjanak be, és elmondása szerint Kocsis fel is hívta, és azt mondta neki, hogy hát ez nem úgy volt, ahogy az RTL mondja.

Takács elmondása szerint erre válaszul azt mondta Kocsisnak, „komoly hibát követett el azzal, hogy este 10-kor RTL Híradót nézett, mert akkor az ember felidegesíti magát, és nem alszik jól”.