bíróság;függetlenség;ügyészség;ügyvéd;Völner Pál;

Völner Pál ügyvédje: Tudnék néhány ügyet mondani, ahol szenvedek a politikától

Papp Gábor azt látja, hogy sok esetben nincs meg az a fajta függetlenség, amit remélne.

Vannak olyan jelenségek, amelyekre nehéz más magyarázatot találni, minthogy a politika ártalmasan beavatkozott – mondta a HVG-nek adott interjújában Papp Gábor, a korrupcióval vádolt volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál védője.

Példának pont a Völner-ügyet említette, szerinte szó nélkül elmegy mindenki amellett, hogy miért zárták le ilyen gyorsan a nyomozást. – Tőlem ne várjon választ, én nem fogom tudni megmondani, de vannak sejtéseim. Nagyon szerettem volna, ha folytatják, mert volt egy sor bizonyítási indítványunk, amelyeknek nem adtak helyt. És lehetséges, hogy ha helyt adnak nekik, akkor a nyomozás végére másképp ítélik meg Völner Pál szerepét – tette hozzá. Kiemelte, hogy erre gondol, amikor azt mondja, sok esetben azt látja, hogy nincs meg az a fajta függetlenség, amit remélne.

– Vagy ott egy másik példa. Horváth Csabát, Zugló polgármesterét tavaly február végén, a választás előtt gyanúsították meg. Nagy visszhangja volt az ügynek a médiában, azóta azonban nincs tudomásom arról, hogy a nyomozás bármennyit is előre mozdult volna – jegyezte meg.

Papp Gábor a büntető igazságszolgáltatásban a bíróságot függetlennek tartja – noha a függetlenségének megtörésére szerinte voltak látható törekvések –, az ügyészséget azonban nem.

A politika rátelepszik, és ennek beláthatatlan következményei vannak, teljes egyensúlytalansághoz vezet

– fogalmazott.

Kiemelte, ő sosem állította, hogy az ügyészség egyértelműen kormánypárti, azt mondta, úgy gondolja, hogy nem teljesen független. – Vannak kiváló ügyész szakemberek, akik fantasztikus szaktekintélyek, és sosem általánosítok, mert rendkívül károsnak tartom. De tudnék még néhány ügyet mondani, ahol szenvedek a politikától. Nagyon megzavarja a bíróság munkáját például az, hogy naponta hozzák le a nyomozati iratok részleteit – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy próbált-e bárki politikai céllal, közvetlenül beavatkozni a munkájába, előfordult-e, hogy „kapott egy telefont”, azt mondta: nem, ilyen sosem fordult elő,

„nincs itt piros telefon, hogy leszóljanak a pártközpontból”.

Hozzátette, ha ez mégis megtörténne, ha azt mondanák, hogy „álljon le”, nyilván nem fog leállni. „Az ügyvédi hivatás egyik legfontosabb alapelve számomra a függetlenség. Szeretem, hogy független vagyok, szeretem, hogy ha akarnám, elmondhatnám a véleményemet, és sosem fogom hagyni, hogy ebben korlátozzanak” – tette hozzá.

Völner Pál egyébként kedden tett vallomást a bíróságon, ahol többek közt azzal igyekezett bizonygatni ártatlanságát, hogy fiatal korában templomot épített társadalmi munkában, fizetség nélkül.