beruházás;iskola;uniós támogatás;Miniszterelnökség;tankerület;Babócsa;Integritás Hatóság;

2023-07-05 18:55:00

Szemet szúrt az Integritás Hatóságnak, eljárás indul az évek óta befejezésre váró babócsai iskolaberuházás miatt

Az Európai Unió nyomására felállított grémium emellett a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a Miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Eljárást kezdeményez a több mint 1,8 milliárd forintos, döntően uniós támogatásból megkezdett, majd bedőlt babócsai iskolafelújítás miatt az Integritás Hatóság (IH). Az Európai Unió nyomására felállított grémium emellett a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a Miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Az IH – amelyhez március elején érkezett bejelentés a dél-somogyi faluban négy éve megkezdett, ám máig sem befejezett projekttel kapcsolatban – napokban meghozott állásfoglalása összegzéseként többek között arra szólította az ügyben érintett irányító hatóságot, a Miniszterelnökséget, vizsgálja meg, hogy egyáltalán szükséges volt-e a felújítás. Arról is érdeklőnek, hogy a pályázati összeg odaítélésénél felmerült-e összeférhetetlenség, valamint a közbeszerzési eljárások megfelelően zajlottak-e? Megjegyezték, az elnyert 1,822 milliárd forint támogatásból

Ezek alapján az IH nem véletlenül állapította meg, hogy szerinte megsértették a támogatási szerződés előírásait.

Lapunk három éve elsőként számolt be a babócsai iskolafelújítás kudarcáról, s azóta is folyamatosan figyelemmel kísérte a falu kálváriáját. Mint megírtuk, a beruházás 2019 nyarán kezdődött el azzal a hangzatos ígérettel, hogy 2020 őszén már visszatérhetnek a diákok a minden szempontból 21. századi épületbe, melyet elvileg 1,1 milliárd forint uniós támogatásból újíttatott volna fel a Kaposvári Tankerület. A beruházást az APM Construct Kft. nyerte el, de hamar kiderült, esélye sincs befejeznie a munkát az előírt határidőre, ezért a tankerület 2020 októberében felmondta a szerződést, egyúttal bíróságra vitte az ügyet. Az iskola torzója közben ázott-mállott, az új pályázatot csak késve írták ki, az építési költségek pedig elszálltak, így a kormány a tavaly áprilisi választások előtt újabb 734 milliót biztosított a felújítás befejezésére, melyet Szászfalvi László, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője természetesen kiemelt kampánytémái közé emelt.

Azóta kiderült, hiába a pluszpénz, az iskolaprojekt ismét beleállt a földbe, a második tenderen győztes barcsi HM-Bau Kft. – mely a környéken több állami projektet is elnyert, de másokba is belebukott, így például a kadarkúti egészségház is torzóként maradt utána – ugyan belekezdett a munkába, vállalva, hogy 2022 novemberére megtörténhet a műszaki átadás, ám tavaly júliusban elszámolási vitái támadtak a tankerülettel, s utóbbi októberben végül felmondta a szerződést.

Lapunknak az idén tavasszal egy, a helyszínt ismerő építési szakember azt állította, hogy az iskolaépület annyira tönkrement az elmúlt években, hogy életveszélyes lenne befejezni a felújítást, helyette egy új épületet kellene felhúzni, igaz, lassan nem lesz kinek. Az uniós pályázatban a tankerület 350-500 fős körzeti iskolát vállalt, noha az intézménybe a felújítás előtt is jó, ha másfélszáz gyerek járt.

Négy éve a tanulókat a hajdani gyógyszertár épületébe, illetve a plébániára költöztették ideiglenes jelleggel, ám még ma is az oktatásra tulajdonképpen alkalmatlan épületekben kell, hogy tanuljanak, nem véletlen, hogy akik tehették, már kivették gyermeküket az iskolából, s a szomszédos településekre, elsősorban a közeli városba, Barcsra íratták át őket. A babócsai iskolában szinte csak a halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek maradtak, úgy tudjuk, a jövő tanévre száz alá csökken a létszám.