beruházás;iskola;uniós támogatás;Miniszterelnökség;tankerület;Babócsa;Integritás Hatóság;

Szemet szúrt az Integritás Hatóságnak, eljárás indul az évek óta befejezésre váró babócsai iskolaberuházás miatt

Az Európai Unió nyomására felállított grémium emellett a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a Miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Eljárást kezdeményez a több mint 1,8 milliárd forintos, döntően uniós támogatásból megkezdett, majd bedőlt babócsai iskolafelújítás miatt az Integritás Hatóság (IH). Az Európai Unió nyomására felállított grémium emellett a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a Miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Az IH – amelyhez március elején érkezett bejelentés a dél-somogyi faluban négy éve megkezdett, ám máig sem befejezett projekttel kapcsolatban – napokban meghozott állásfoglalása összegzéseként többek között arra szólította az ügyben érintett irányító hatóságot, a Miniszterelnökséget, vizsgálja meg, hogy egyáltalán szükséges volt-e a felújítás. Arról is érdeklőnek, hogy a pályázati összeg odaítélésénél felmerült-e összeférhetetlenség, valamint a közbeszerzési eljárások megfelelően zajlottak-e? Megjegyezték, az elnyert 1,822 milliárd forint támogatásból

közel 1 milliárd forintot már kifizetett a tankerület, ám ebből mintegy 700 millióval a hatóság vizsgálatának lezárásáig nem számolt el, ráadásul az összegből 423 millió olyan biztosíték nélkül utalt előleg, melyet olyan szállítók kaptak, amelyeket azóta felszámoltak. 

Ezek alapján az IH nem véletlenül állapította meg, hogy szerinte megsértették a támogatási szerződés előírásait.

Lapunk három éve elsőként számolt be a babócsai iskolafelújítás kudarcáról, s azóta is folyamatosan figyelemmel kísérte a falu kálváriáját. Mint megírtuk, a beruházás 2019 nyarán kezdődött el azzal a hangzatos ígérettel, hogy 2020 őszén már visszatérhetnek a diákok a minden szempontból 21. századi épületbe, melyet elvileg 1,1 milliárd forint uniós támogatásból újíttatott volna fel a Kaposvári Tankerület. A beruházást az APM Construct Kft. nyerte el, de hamar kiderült, esélye sincs befejeznie a munkát az előírt határidőre, ezért a tankerület 2020 októberében felmondta a szerződést, egyúttal bíróságra vitte az ügyet. Az iskola torzója közben ázott-mállott, az új pályázatot csak késve írták ki, az építési költségek pedig elszálltak, így a kormány a tavaly áprilisi választások előtt újabb 734 milliót biztosított a felújítás befejezésére, melyet Szászfalvi László, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője természetesen kiemelt kampánytémái közé emelt.

Azóta kiderült, hiába a pluszpénz, az iskolaprojekt ismét beleállt a földbe, a második tenderen győztes barcsi HM-Bau Kft. – mely a környéken több állami projektet is elnyert, de másokba is belebukott, így például a kadarkúti egészségház is torzóként maradt utána – ugyan belekezdett a munkába, vállalva, hogy 2022 novemberére megtörténhet a műszaki átadás, ám tavaly júliusban elszámolási vitái támadtak a tankerülettel, s utóbbi októberben végül felmondta a szerződést.

Lapunknak az idén tavasszal egy, a helyszínt ismerő építési szakember azt állította, hogy az iskolaépület annyira tönkrement az elmúlt években, hogy életveszélyes lenne befejezni a felújítást, helyette egy új épületet kellene felhúzni, igaz, lassan nem lesz kinek. Az uniós pályázatban a tankerület 350-500 fős körzeti iskolát vállalt, noha az intézménybe a felújítás előtt is jó, ha másfélszáz gyerek járt.

Négy éve a tanulókat a hajdani gyógyszertár épületébe, illetve a plébániára költöztették ideiglenes jelleggel, ám még ma is az oktatásra tulajdonképpen alkalmatlan épületekben kell, hogy tanuljanak, nem véletlen, hogy akik tehették, már kivették gyermeküket az iskolából, s a szomszédos településekre, elsősorban a közeli városba, Barcsra íratták át őket. A babócsai iskolában szinte csak a halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek maradtak, úgy tudjuk, a jövő tanévre száz alá csökken a létszám.