Jobbik-Konzervatívok;népszavazás;Magyar Kereskedelmi és Iparkamara;eltörlés;tagdíj;

2023-08-24 18:29:00

Átengedte az NVB a Jobbik népszavazási kérdését a kötelező iparkamarai tagdíj eltörléséről

Ha kell, a párt a kötelező MKIK-tagság eltörlését is kész referendumra vinni.

„Ez a döntés lehetőséget biztosít arra, hogy végre meg lehessen szüntetni a Parragh László-féle kamarának fizetendő éves lehúzást, amelyért amúgy sem kapnak semmilyen segítséget cserébe a vállalkozások” – kommentálta Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, hogy a Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön hitelesítette a párt népszavazási kezdeményezését arról, eltöröljék-e azt a tagdíjat, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kér a vállalkozásoktól.

A Jobbik-Konzervatívok június 29-én kezdeményezett népszavazást az ügyben, Lukács László György ma jelezte, szeretnék, ha a népszavazási kezdeményezés nem kifejezetten a párt, hanem egy közösségi akció lenne, vagyis ha a kis- és nagyvállalkozások, munkaadók- és munkavállalók is támogatnák.

A Jobbik-Konzervatívok a kötelező MOK-tagság eltörléséből merített ihletet a lépéshez, és szeretné elérni a kötelező MKIK-tagság eltörlését is. A téma még a népszavazási kezdeményezés benyújtása előtt, április 11-én előkerült az Országgyűlésben is. Orbán Viktor miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, az MKIK-tagok joga dönteni a kötelező hozzájárulás eltörléséről, a kabinet ebbe nem szól bele, az MKIK viszont rendkívül nagy segítséget nyújtott a kabinetnek a gazdasági válság alatt.