Oroszország;Karácsony Gergely;tankönyv;történelemkönyv;

„Most tessék keménykedni” – Karácsony Gergely „becsicskulás” helyett határozott választ vár az '56-os szabadságharcosokat fasisztázó orosz tankönyv ügyében

– A hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség – hangsúlyozta Budapest főpolgármestere.

– Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak – közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette, egyetért azokkal, akik a kormány kiállását, a külügyminisztérium cselekvését, legalább az orosz nagykövet azonnali berendelését követelik az orosz állam történelemhamisítása, az 56-os forradalom emlékének, örökségének és tényeinek meggyalázása miatt.

Nemrég lapunk is beszámolt Vlagyimir Putyin Oroszországának új történelemkönyvéről, mely egyebek közt lefasisztázza az 1956-os szabadságharcosokat, nyugati titkosszolgálatok által gerjesztett akciónak titulálja a felkelést és a szovjet csapatok 1989. évi kivonásán siránkozik. A máskor előszeretettel harciaskodó külügy azonban feltűnően visszafogott a témában, mindössze Menczer Tamás államtitkár nyilvánult meg, a tőle az utóbbi időben megszokotthoz képest hideg tárgyilagossággal.

– Most tessék, mert most lehet is, kell is keménykedni: ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül. Hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra?

– tette fel a kérdést a közösségi oldalán Karácsony Gergely. Hangsúlyozta, hogy a kormány nem egyenlő Magyarországgal, és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása, amire kellő határozottsággal kell diplomáciai választ adni.

A főpolgármester felidézte Szijjártó Péter hét évvel ezelőtti mondatait, amikor is a tárcavezető úgy fogalmazott, „senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről”.

– Akkor még volt bátorság, azóta hova lett? Mi az az üzleti-hatalmi érdek, ami fontosabb nekik, mint a közös magyar múlt, emlékezet és örökség? A hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség

– írta Budapest főpolgármestere.