atomerőmű;paksi atomerőmű;

Nyomulnak a franciák Pakson, van, amiben átvennék az oroszok szerepét

Az orosz fűtőelemek kiváltásában a Framatome nevű nukleáris gyártó is közreműködhet, akárcsak az atomerőmű üzemidő hosszabbításában. Sokat sejtető az Energiaügyi Minisztérium és a francia cég együttműködésének kiterjesztése.

Az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő együttműködésről állapodott meg az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Framatome – közölte kedden a szaktárca, miután Lantos Csaba miniszter és Bernard Fontana, a francia állam közvetett tulajdonában lévő nukleáris gyártó elnök-vezérigazgatója megállapodott „a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről”. Közleményükben emlékeztetnek az EM jogelődje, valamint a Framatome magyarországi leányvállalata között 2021-ben létrejött oktatási-képzési és kutatás-fejlesztési együttműködésre. Ezúttal viszont bevonták „a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalatot” is. A közlemény szerint Lantos Csaba a jelenlegi paksi atomblokkok tervezett újabb üzemidő-hosszabbítása, valamint a kifejezetten kis teljesítményű, SMR-nek nevezett atomblokkok kapcsán is számít a Framatome-ra.

Lantos Csaba érzékeltette, Franciaország, így a Framatome, mindeddig osztotta Magyarország álláspontját, miszerint az atomenergia szükséges, amiként a – normál üzem közben szén-dioxid-kibocsátás-mentes - eljárást elengedhetetlennek tartják Európa légszennyezés-csökkentési terveinek megvalósításához is.

A homályosságával is sokat sejtető közlemény valós beltartalmáról, a Telex forrásai a hétvégi, kötcsei NER-eligazításnak is beillő, zárt körű „pikniken” a kormányfő által ismertetett állítólagos 15 pont utolsó tételeként, ennél jóval egyértelműbben fogalmaztak. Eszerint cél az „energetikai önellátás, melynek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen”.

A Framatome egyébként már idén tavasszal képbe került, miután kiderült, hogy a berlini kormány nem ad engedélyt Paks 2 eredetileg a Siemensszel közösen vállalt irányítástechnikai berendezései német elemeinek kiszállítására. Bár ekkor a magyar kormány és a francia cég is késznek mutatkozott a német elemek pótlására, azóta ennek teljesüléséről nem látott napvilágot közlés. Az EU Moszkva-ellenessége tükrében ekkor még az is felmerült, hogy a francia állami atomcsoport az orosz állami Roszatomtól átvenné Paks 2 fővállalkozói feladatait is. Ám a Kreml éles cáfolata után ez a jelek szerint egyelőre lekerült a napirendről. A franciákat ugyanakkor a magyar kormány hivatalosan most először említette meg a paksi üzemidőhosszabbítás, illetve a fűtőanyagbeszerzés lehetséges partnereként.

A tegnapi bejelentés azért is figyelemre méltó, mert a magyar kormánypropaganda az Ukrajna elleni orosz támadás miatti uniós ellenérzésekkel nyíltan dacolva, az EU-ban immár egyedüliként, rendületlenül kiáll az orosz energiahordozók beszerzése mellett. Miközben az orosz nukleáris ipar elleni, közvetlen kereskedelmi korlátozásokra vonatkozó, brüsszeli felvetéseket az Orbán-kormány eddig rendre kisiklatta, azért csatlakoztunk az orosz nukleáris fűtőelemek kiváltási lehetőségeit vizsgáló uniós bizottsághoz is. Igaz, eddig e tárgyban lehetőségként főként az amerikai Westinghouse ajánlatai merültek fel. Ennek tükrében a mostani bejelentés egy, az amerikai beszállításra adott magyar elutasításként is értelmezhető. Korábban lapunknak Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse a nukleáris fűtőelem-beszállítócseréhez szükséges időtartamot 5-6 évre becsülte. Igaz, egyesek azt sem zárják ki, hogy Párizs és Moszkva jövőbeni megállapodásai révén lényegében változatlanul orosz fűtőanyagot kapnánk a franciáktól.

A környező, hozzánk hasonló helyzetű államok ugyanakkor már előbbre tartanak. Bulgária tavaly év végén a Framatome-mal, Csehország és Szlovákia pedig idén a Westinghouse-zal állapodott meg az orosz fűtőelemek kiváltásáról.

A fejleményeket ugyanakkor az oroszok sem nézik tétlenül. A Kötcséről kiszivárgó állítások kapcsán a TASZSZ nevű orosz hírügynökségnek Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet cáfolta, hogy Orbán Viktor tett volna ilyen nyilatkozatot. Magyarország nem szándékozik franciára cserélni a Paksi Atomerőmű orosz fűtőanyagait – idézi a diplomatát a Portfolio. Érdemben ezt támasztja alá, hogy a Paksi Atomerőmű a szokásosnál több és hosszabb felhasználási idejű orosz fűtőelemet tárolt be. Igaz, az ukrajnai harcok és az orosz repülőgépek elleni uniós légtérzár miatt hírek szerint már ezek beszállítása sem bizonyult zökkenőmentesnek. Ezt igazolja az is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idei bejelentése szerint az orosz fűtőelemek immár Bulgárián és Románián keresztül, vasúton érkeznek.

Az Orbán-kormány befűtött Paks 2-nek

A megállapodás azt bizonyítja, hogy a kormány belátta: miután a többi, orosz típusú atomerőművet működtető EU-tagállam már megállapodott az orosz fűtőelemek kiváltásáról a Framatome-mal vagy a Westinghouse-zal, a Roszatom elleni uniós kereskedelmi korlátozás akadályai is elhárultak – vélekedett tegnapi közleményében Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek európai parlamenti listavezetője. Azzal viszont, ha az Orbán-kabinet mostani lépésének hatására is, az orosz állami atomcsoport, megérdemelten, felkerülne az EU szankciós listájára, az ellenzéki párt által a kezdetektől, élesen ellenzett Paks 2 is bedőlne – tette hozzá. Jávor Benedek üdvözölné az orosz elemek kiváltását, amit másfél éve maguk is követelnek. A kis, moduláris atomerőművek alkalmazását viszont ellenzik: szerintük a kialakulatlan, drága, piaci alapon sehol se működő eljárás csak a kabinet egy újabb, Paks 2-höz hasonló, bizonytalan, sok százmilliárdba kerülő, felelőtlen hazárdjátéka lenne. A Párbeszéd-Zöldek ehelyett energiahatékonysági programot, a szélerőműtilalom feloldását, hálózatfejlesztést és a napelemekkel kapcsolatos „szerencsétlenkedés” beszüntetését követeli.