Oroszország;Szijjártó Péter;Horvátország;Kreml;gázszállítás;

„Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, az orosz olajra kell támaszkodnia” – Szijjártó Péter szavaira reagáltak Kreml közeli szakértők

Úgy vélik, hazánknak jelenleg nincs életképes alternatívája az orosz energiaforrásokkal szemben.

Orosz energetikai szakértők reagáltak arra, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég az orosz olajjal és földgázszállítással szembeni kitettség csökkentéséről beszélt. A Kremlhez közel álló szakemberek hosszasan ismertették Magyarország szűk mozgásterét, arra is kitérve, hogy mi történhet, ha leállítják a Barátság kőolajvezetéket, vagy a gáztranzitot – vette észre a Portfolio.

A Graždanskie sily orosz hírportál elemzésében felidézte: Szijjártó Péter rámutatott, hogy Horvátországnak az olaj és gáz tranzitdíjának emeléséről szóló döntése miatt Magyarországnak korlátozott lehetőségei maradtak az energiaforrások diverzifikálására. Ennek következtében Magyarország energiaigényének kielégítése során nagymértékben függ az orosz nyersanyagoktól. A tárcavezető szerint a Horvátországon keresztül érkező Adria-vezeték sem képes biztosítani a magyar és szlovák ellátást.

Sztanyiszlav Mitrahovics, a Kremlhez közelálló Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány és az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem szakértője az olajvezetékek és a tranzitútvonalak bonyolult helyzetét fejtegette. Kiemelte a Barátság kőolajvezeték déli ágának jelentőségét, amely az orosz kőolaj Magyarországra, a Cseh Köztársaságba, Szlovákiába és Szerbiába történő szállításának elsődleges útvonalaként szolgál, magyarországi és horvátországi tranzitforgalommal. Megjegyezte, hogy a horvátországi terminál kapacitása korlátozott, és bővítésre szorul, hogy kielégíthesse Magyarország és Szlovákia nyersolajszükségletét.

– Az átbocsátási kapacitás növelése helyett Horvátország úgy döntött, hogy megemeli a szénhidrogének szállításának költségeit. Ezzel a lépéssel Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy továbbra is az orosz olajra támaszkodjon, annak ellenére, hogy az Európai Unió nyomására diverzifikálja energiaforrásait

– fogalmazott Mitrahovics.

Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány elemzője ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelenleg nincs életképes alternatívája az orosz energiaforrásokkal szemben.

– A Gazprom és a Naftogaz közötti, 2024 végén lejáró szerződés felmondása nem lesz negatív hatással Magyarországra. Ha azonban bármilyen fennakadás következik be, például az orosz gázszállítások blokkolása, Magyarország nehéz energetikai helyzetbe kerülhet

– jelentette ki. Az olaj esetében a helyzet még összetettebbé válik. Ha Ukrajna leállítaná az orosz olaj tranzitját, vagy jelentősen megemelné a tranzitköltségeket, Magyarország kénytelen lenne Horvátországon keresztül drágán vásárolni az olajat, vagy harmadik országokból importálni, ami még magasabb költségeket eredményezhetne.

Juskov mindezek miatt úgy véli, Budapest számára gazdaságilag ésszerű, hogy Oroszországtól vásároljon olajat és gázt. – Ennél kedvezőbb feltételek jelenleg nincsenek Magyarország számára – szögezte le.