Orbán-kormány;Fertő tó;környezetvédelem;beruházás;Lázár János;Greenpeace;

2023-10-10 15:25:00

Újratervezést ígért az Orbán-kormány, sokkal kisebb és zöldebb beruházás lesz a Fertő tónál

Állítják, a folyamat az érintett civilek számára is átlátható, véleményezhető lesz.

Ígéretet tett a kormányzat a Greenpeace-nek, hogy újratervezik a kritikusai szerint súlyosan környezetromboló és megalomán Fertő tavi turisztikai beruházást. A környezetvédő szervezet szerint a jelenleginél sokkal kisebb területre tervezik, úgy, hogy az „újratervezés során a természet védelme fő szempontként fog szerepelni, és a folyamat az érintett civilek számára is átlátható, véleményezhető lesz”.

A Greenpeace szerint a beruházó magyar állam ugyanezt az UNESCO, Világörökség és a Ramsari Egyezmények szakértői testületének is megígérte, akik a múlt héten jártak Magyarországon és megtekintették az építkezés területét.

Nem először hangzik el ilyen ígéret: korábban lapunk úgy értesült, a kormányzat jóval szerényebb léptékű turisztikai projektet valósítana meg, mint amit éveken át a civilek és a környezetvédők ellenkezésére próbált keresztülerőltetni. Forrásunk úgy fogalmazott:

A szándékot akkor árnyalta, hogy az ügyben engedélyező hatóságként eljáró Győr-Sopron Vármegyei Kormányhivatal időközben még a tervezettnél is nagyobb, 70 hektárra adta volna meg az építési engedélyt a Fertő tavi mocsár közepére a Fidesz által 2015 óta dédelgetett, 100 szobás szállót, óriás parkolókat vizionáló óriásberuházáshoz. Azonban a Győri Törvényszék sorozatban két alkalommal is elmeszelte a kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedélyt. Legutóbb szeptember végén mondta ki a testület, hogy kormányhivatal csak látszat eljárást folytatott le, amikor újra engedélyezte a beruházást, még a vízügyi szakhatóság véleményét sem kérte ki.

A Greenpeace ugyanakkor hangsúlyozta: az örömünk még nem teljes, mert fecskementő aktivistáinknak, köztük Udvaros Dorottyának továbbra is bíróságra kell majd járniuk. Korábban ugyanis bűnösnek találták a természetvédőket, mert két évvel ezelőtt a lebontásra ítélt Fertő tavi cölöpházakról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő fecskék újra költhessenek tavalyi fészkeikben.

Az egykori, meglehetősen elhanyagolt Fertőrákosi öbölbe Orbán Viktor még 2015-ben álmodott meg egy nagy, állami hátterű turisztikai komplexumot. Az időközben 45 milliárd forint fölé nőtt gigaberuházással szemben számos környezetvédő szervezet, az EU és az Unesco is tiltakozott, ám a kormányzat végül a gazdasági nehézségek miatt húzta be kéziféket. 2022-ben a projektet befagyasztotta, az addigi menedzsercégtől, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt.– től a beruházás a Lázár-féle tárcához került.

Azonban addigra a projekt mélyépítési (és magasépítési munkáit is) elnyerő Mészáros Lőrinc-féle építőcég már elégetett 9,3 milliárd forintot a tóparton, letarolva az egykori fákat, feltöltve a nádasokat, elpusztítva a világörökségi terület ikonikus cölöpházait. Ezt követte volna a magasépítés a tervbe vett szállodák, apartmanok és sportcentrumok felhúzása, ám ezt a válság keresztül húzta. Így a letarolt terület azóta is zárva van a nagyközönség előtt, a soproniaknak az idei volt az ötödik szezon, hogy Ausztriába kellett menniük, ha fürödni akartak a tavukban.