Egyesült Államok;Gázai övezet;Joe Biden;Jordánia;

2023-10-18 06:34:00

Jordánia is törölte a csúcstalálkozót, Joe Biden nem utazik Ammánba

Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével sem egyeztet az amerikai elnök.

Nem utazik Jordániába az amerikai elnök – közölte a Fehér Ház washingtoni idő szerint kedd délután, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokban akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra.

Amerikai beszámolók szerint Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere helyi idő szerint szerda hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy

Hozzátette, hogy jelenleg „semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó”.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat érő rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja.

A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy Joe Biden szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal Izraelben, valamint Jordániában.

A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.

Mint azt a Népszava is megírta, Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden kora reggel Tel-Avivban azzal zárta a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott többórás tárgyalásait, hogy közölte, Joe Biden is az országba érkezik.

„Az elnök meg fogja hallgatni Izrael vezetőjétől, hogy mire van szüksége népének védelméhez, miközben a kongresszussal továbbra is azon dolgozunk, hogy kielégítsük ezeket a szükségleteket” – mondta a tárcavezető. Biden találkozik Benjamin Netanjahuval, amely során megerősíti Washington elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, miközben átfogó tájékoztatást kap a háború céljáról és stratégiájáról. Blinken közölte azt is, hogy a két vezető megállapodott abban, miként lehetne humanitárius segítséget nyújtani a gázai civileknek.