kiemelt beruházás;Tiborcz István;

Tiborcz István magántőkealapja vásárolta fel annak a területnek a jelentős hányadát, amelyet az Orbán-kormány kiemelt beruházási célterületté nyilvánított

Hatalmas haszonnal adhatja el a földeket a befektetőknek.

Mint ha csak az ötös lottó főnyereményét vitték volna el annak a területnek a tulajdonosai, amelyek Soroksár és Gyál területén, az M0–s és az M5-ös autópálya térségében találhatóak - derül ki a Válasz Online cikkéből.

Az Orbán-kormány nagyon titkolja, mit szeretne építeni. Sokan azt gondolják, hogy egy kínai vegyianyag-elosztó lesz, ennek felépítését azonban maga Orbán Viktor tagadta, így csak találgatni lehet, milyen projektet terveznek erre a területre. Mindenesetre egy szeptember 14-én kelt kormányhatározat kiemelt beruházási célterületként jelölte meg ezt a területet. A portál átnézett 144 tulajdoni lapot, így kiderült, hogy a terület jelentős hányadát, 173 hektárt egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap, a Földber vásárolta meg.

Ugyancsak jelentős területekkel rendelkezik az a Horváth Mihály (plusz családja, s két régi üzletfele), akinek neve feltűnik az Ángyán József által jegyzett földprivatizációs jelentésekben. Ő és a Földber összesen a kiemelt beruházási célterület 90 százalékát birtokolja, elképesztő haszonnal adhatja el a leendő befektetőknek. 

Ami a vegyianyag-elosztót illeti, az „Európa – Kína Vegyianyag Kereskedelem és Duális HUB Rendszer” néven futó projekt lényege az, hogy Kínában és Európában is kialakítanak egy központot a vegyianyag-kereskedelemre, és ezeket vasúton kötnék össze. A tervezett budapesti vegyianyag-elosztó vasúti vágányai néhol mindössze pár tíz méterre futnának Soroksár kertvárosának lakóépületeitől. Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína akár évi kétmillió konténernyi vegyi anyagot szállítana 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába.