határozat;megszüntetés;kálvária;Budapest Főváros Kormányhivatala;Qualitas Gimnázium;

2023-12-01 14:26:00

Bezárta a kormányhivatal a Qualitas Gimnáziumot

A megszüntető határozattal csaknem 300 diák és 20 pedagógus került utcára, bár az oktatással is foglalkozó Belügyminisztérium korábban azzal nyugtatta őket, hogy Budapesten „bőségesen van” üres iskolai férőhely.

„Budapest Főváros Kormányhivatala a BP/1009/03949-7/2023 számú határozatával megszüntette a a Qualitas Gimnáziumot. Diákjaink, tanáraink, a szülők emberfölötti harca ellenére meg merték tenni ezt a lépést” – áll abban a közleményben, melyet az elmúlt 30 évben működött alapítványi iskola igazgatója, Ott Ferenc, illetve Kovács György kuratóriumi elnök lapunkhoz is eljuttatott.

A megszüntetett középiskola vezetői vélhetően utolsó. költői kérdésként tették fel: „Mindenkiben felmerül, vajon kinek állt érdekében egy jól működő és a működéshez minden személyi és tárgyi feltétellel rendelkező gimnázium ily módon történő megszüntetése?”

A korábban Soroksáron működő Qualitas Gimnázium kálváriájáról lapunk is beszámolt kezdve attól a szeptemberi naptól, amikor egyszer csak tanítás közben megjelentek a rendőrök és végrehajtók, akik kiüríttették az épületet, jogerős bírósági végzés birtokában. A legutolsó fejlemény most csütörtökön volt, amikor délelőttre tájékoztató fórumot hívott össze Ott Ferenc, de végül nem ment el rá s végül csak egy kihangosított telefonon keresztül beszélt a tanulókhoz.

Az igazgató szerint a kormányhivatal egy teljesíthetetlen feltételhez kötötte a működési engedély módosításáról szóló kérelmüket, és hiába költöztek át Csepelre, a hatóság nem újította meg a működési engedélyüket, állami támogatást sem kapnak, enélkül pedig péntektől nem tudják működtetni az iskolát. Az ügyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón „szélhámosságnak” nevezte, hangsúlyozva, hogy mindenkinek próbálnak segíteni. Előzőleg az oktatásért is felelős Belügyminisztérium azzal nyugtatta a most valóban utcára kerülő csaknem 300 tanulót és 20 pedagógust, hogy Budapesten „bőségesen van” üres iskolai férőhely.