egészségügy;oltás;Pfizer;oltási programok;COVID-19;BionTech;Moderna;omikron variáns;

2023-12-08 05:45:00

800 ezer adag Moderna vakcinát vett az Orbán-kormány, új oltási program indul Magyarországon

Az omikron variánsra frissített oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára – tudtuk meg a szakállamtitkártól.

Mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt az Orbán-kormány – közölte a Népszava érdeklődésére Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján csütörtökön. Hozzátette: az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak.

Mint emlékezetes, Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságának novemberi végi meghallgatásán is beszélt az új oltási programról, amikor a testület alelnöke, Komáromi Zoltán kérdésére azt közölte: Moderna vakcinával frissíthetik a közeljövőben a lakosság védelmét, mivel annak az ár-érték aránya tűnik a legjobbnak, és a hatásossága is kiemelkedő. Megkérdeztük Takács Péter államtitkárt, hogy miért a Modernára esett a választás, hiszen korábban a Pfizer oltóanyaga volt leginkább elérhető az mRNS vakcinák közül. Azt válaszolta, hogy a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot.

Mint megírtuk, a Pfizer és a BioNTech pert indított a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió COVID-19 vakcina átvételét és kifizetését. A Pfizer a Népszava érdeklődésére azt írta, az eljárás előtt mindent megtettek, hogy megoldást találjanak az ügyben.

A Pfizer lapunk érdeklődésére azt írta: „Magyarország kötelező erejű megrendelést adott le arra, hogy megvásárolja a jogvita tárgyát képező vakcinákat, és a meghatározott szállítási ütemtervről is megállapodás született. Magyarország azonban megtagadta a 2022-ben leszállítandó vakcinák átvételét és kifizetését.” A cég szerint ők végig rugalmasak voltak, keresték a megoldásokat akkor is, amikor – még a hivatalos eljárás megindítása előtt – hosszasan tárgyaltak a magyar kormány képviselőivel. A vitás ügyben az oltóanyagok összértéke 60 millió euró volt. A vakcinák miatt Budapest és Brüsszel is konfrontálódott. A kormány szerint az Európai Bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra a vakcinákat. A brüsszeli testület szóvivője cáfolta ezt, a Népszavának azt állította: „Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid–19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel.”

Ami biztos: a közeljövőben az új omikron variánsokra frissített, Moderna vakcinával indulhat új oltási program. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak. Magyarországon térítésmentes az influenza oltóanyag a 60 éven felülieknek, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedőknek. Szintén térítésmentesen kérhetik az influenza-elleni vakcinát a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozó intézményben élők. A védőoltás javasolt az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.