népszavazás;eutanázia;Kósa Lajos;Országház;Karsai Dániel;

Kósa Lajos találkozott Karsai Dániellel, és azt mondta, támogatná az eutanáziáról szóló népszavazást

Az egyedüli fideszes politikus, aki szóba állt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásszal, az életet nemcsak jognak, hanem kötelességnek is tartja.

Kósa Lajos személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni Karsai Dániel és sorstársainak ügyét, mert a Fidesz alelnöke és országgyűlési képviselője szerint az élethez való jog mindennél fontosabb, azonban elmondta a gyógyíthatatlan betegséggel, ALS-szel küzdő alkotmányjogásznak, hogy „elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki” – mesélte keddi sajtótájékoztatóján Karsai Dániel, miután az Országházban találkozott és egy órán át beszélt a kormánypárti politikussal, aki korábban is egyedüli fideszes politikusként állt szóba Karsaival.

A találkozó négyszemközt tartották, amiről Kósa Lajos a Telex kérdésére a beszélgetés után pedig csak annyit mondott, hogy „nem sajtótájékoztatót vagy konferenciát” szerettek volna rendezni. Karsai Dánielt az eseményre sorstársai is elkísérték, az ugyancsak ALS-ben szenvedő Dunavölgyi Erzsébet és Skripeg Béla, valamint a szklerózis multiplexben érintett Giovannini Monika és férje, Haubert Péter, akik szintén beadvánnyal fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Egyetemes Bíróságához a kegyes halál engedélyezése érdekében. Karsai Dániel november 28-án személyesen is felszólalt a testület előtt, ügyében – amelyben az Orbán-kormány ellenkérelmet nyújtott be – 2024 elején születhet döntés.

Az alkotmányjogász elmondta, a találkozóra egy ajándék pólót is vittek a Fidesz alelnökének , amelyen „Az élet jog, nem kötelesség” felirat szerepel, amire Kósa Lajos úgy reagált, hogy „az élettel sok kötelesség is jár”. – Szerintem ez is két olyan jó, versengő tételmondat, amiről sokat lehet és kell majd beszélgetni, de fognak tudni közeledni az álláspontok – tette hozzá Karsai Dániel, aki azt is elmondta, hogy Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője által kezdeményezett parlamenti vitanapon jövő február 21-én részt fognak venni a fideszesek is, de mindenki a saját magánvéleményét mondja majd el, nem pedig pártálláspontot. Az alkotmányjogász lapunk munkatársának megmutatta azt az apró kerámiaangyalkát, amelyet a parlamenti ajándékbolt dolgozóitól kapott, akik elmondták neki, hogy ők teljes szívből nekik drukkolnak. 

A Népszava is beszámolt arról hétfőn, hogy a Momentum, Karsai Dániel és testvére az eutanáziával kapcsolatban Két népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához (NVI). Arról kérnék ki az emberek véleményét, módosítanák-e a Btk.-t annak érdekében, hogy eutanáziához folyamodhassanak azok, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, ami jelentős fizikai és/vagy mentális fájdalmat okoz, valamint ami megfosztja őket az emberi méltóságuktól.