Orbán-kormány;megállapodás;Egyesült Arab Emírségek;Rákosrendező;közpénzek;mini-Dubaj;

Dubaj Budapesten: Itt a szerződéstervezet, 300 milliárd forinttal száll be az Orbán-kormány a beruházásba

A beruházóval a kabinet stratégiai megállapodást is köt, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

Megjelent az Orbán-kormány oldalán annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezete, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetők egy Dubaj-szerű negyedet építtetnének Rákosrendezőn egy 220-240 méter magas felhőkarcolóval – vette észre a dokumentumot a 444. E szerint a kabinet közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül eladja a dubaji vállalkozónak a 130 hektáros területet. A beruházóval az Orbán-kormány stratégiai megállapodást is köt, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

– A kormány vállalja, hogy megvalósítja a projekt megvalósításához szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket, benne gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztését, a vasúti pálya befedését arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, az M1-es metró, azaz a kisföldalatti meghosszabbítását, kerékpárút és gyalogút kialakítását – tartalmazza a tervezet.

Ehhez legalább a kormány 800 millió eurós forrást, átszámítva 303,5 milliárd forintot biztosít a magyar kormány, és egyben azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a reptér között. Továbbá szerepel az anyagban, hogy a felek törekszenek arra, hogy a fejlesztések 5 százalékos áfakulccsal valósulhassanak meg. Mindezért cserébe az Egyesült Arab Emírségek kormánya vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró értékű beruházást valósít meg a területen, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban a beruházásról azt mondta, hogy a 130 hektárból körülbelül 35-re lesz csak szükség a kötöttpályás közlekedés fenntartásához, így 95 hektár marad a konkrét beruházásra. Ebből 60-65 hektárt építenének be, 20-25 hektáron pedig közparkot hoznának létre. A kiválasztott vállalkozás a Burdzs Kalifát is építtető Mohamed Alabbar cége, az Emaar Properties lehet. Karácsony Gergely főpolgármester a kezdeti tiltakozás után a Fővárosi Közgyűlés elé egy feltételrendszert terjesztett be, amit a képviselők el is fogadtak: a főváros tízezer, magyarok számára is megfizethető lakást kér Rákosrendező beépítésének támogatásáért, és még számos feltételnek kell teljesülnie, hogy a terv megvalósulhasson.