oktatás;diáktüntetés;Rétvári Bence;nyílt levél;Egységes Diákfront;

2024-01-15 07:58:00

Válaszolt Rétvári Bencének az Egységes Diákfront, szánalmasnak tartja, hogy az Orbán-kormány az uniós forrásoktól tette függővé a magyar tanárok fizetésemelését

A béremelés csak az egyik követelése a megmozdulásoknak.

Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levélben reagált az Egységes Diákfront Rétvári Bencének, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, aki a szombati, újabb diáktüntetés nyomán igyekezett lejáratni a tüntetőket.

Mint megírtuk, az államtitkár a többi között megkockáztatta, hogy „végképp leleplezték magukat” a pedagógustüntetések szervezői, valójában nem is a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat. Szerinte a magyar politika történetében is ritka, hogy a tanárok és óvónők béremelésének pontos részleteinek bejelentése és az erről szóló jogszabályok megjelenése után is folytatják a béremelésért indított tüntetéssorozatot. „Nekik nem a tanárok és óvónők fontosak, hanem a kormány elleni tiltakozás” - elmélkedett.

Nyílt levelében válaszul az Egységes Diákfront azt közölte, fontosnak tartják leszögezni, hogy ők igenis politizálnak, amelyet kizárólag a magyar diákság érdekében tesznek, akcióikat, véleményüket pedig semmilyen külső erő nem befolyásolja. Azt viszont sajnálattal vették észre, hogy Rétvári Bence a jelek szerint nem követte elég figyelmesen a tiltakozásaikat, hiszen akkor tisztában lenne azzal, hogy a béremelés csak az egyik, szóval nem az egyetlen követelése a megmozdulásoknak. „A kormányzat ellen azért tiltakozunk, mert gátolja követeléseink teljesítését és, mert a probléma megoldására való törekvést sem mutat, különösen a Belügy- valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Mi annak reményében folytattuk megmozdulásainkat, hogy erre az ellentmondásra fény kerüljön és megoldódjon. Éppen ez az, ami mutatja, hogy nekünk valóban a tanárok és az óvodapedagógusok a fontosak” - írták.

Az Egységes Diákfront különösen képmutatónak és cinikusnak tartja, hogy az államtitkár hazugnak és üresnek nevezte a magyar diákságot, kiemelten egy ilyesféle béremelés után. (Rétvári Bence előzőleg úgy fogalmazott, „különösen ízléstelen, és az iskolákban tanítókat és tanulókat sértő, hogy pont egy oktatásról szóló akcióra hívják trágár - és nem mellesleg hazug - szavakkal” a tüntetőket.) A diákszervezet szerint aki teljesítette az általános iskola nyolc osztályát, az tudja, hogy a kormány által felhozott adatok nem rendelkeznek valóságalappal. A 32,2 százalékos fizetésemelési átlag egyszerű számítással bizonyíthatóan nem igaz.

- emelték ki.

A béremelés ezen mértékét a szervezet csupán egy gumicsontnak tartja, melynek célja elterelni a figyelmet a magyar közoktatás országszerte megjelenő problémáiról és általános helyzetéről, nem pedig valódi szándék a tanárok bérének rendezésére. Felidézték, hogy jelenleg általános iskolai tanítók megfelelő képesítés nélkül készíthetnek fel diákokat az érettségire.

„Arra kérnénk az Államtitkár Urat, és Magyarország kormányát, hogy a politikai sárdobálás és hazudozás helyett helyezzenek valódi hangsúlyt a magyar diákok akaratára!” - zárul a nyílt levél.