bíróság;Olaszország;

Az olasz igazságügyi miniszter szerint nem igaz, hogy magára hagyták az antifa aktivista családját, de a kérés teljesítése szentségtörés lenne

Carlo Nordio úgy véli, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt, annál többet is, de tiszteletben kell tartani az államok önállóságát.

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden lehetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben – hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter egy, a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban.

A miniszter visszautasította a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista édesapja, Roberto Salis korábbi nyilatkozatait, miszerint Róma magára hagyta őket.

– Soha nem hagytuk magára a Salis-családot, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt annál többet is, de tiszteletben tartjuk az államok önállóságát. A magyar bíróság önállóan dönt a Salis-ügyben

– jelentette ki.

Az igazságügyi tárca vezetője hétfőn találkozott Roberto Salissal és az egyik védőügyvéddel. Carlo Nordio az interjúban elmondta: a család és a védelem azt kérte, az olasz hatóságok jelezzék a magyar bíróságnak, hogy az olasz állam garanciát vállal arra, a vádlott nem szökik meg, és visszajár a magyarországi tárgyalásokra, ha az eljárás idejét Olaszországban töltheti házi őrizetben.

– Ez a kérés elfogadhatatlan. Az a felvetés, hogy egy olasz miniszter tanácsot adjon egy olasz vagy külföldi bírónak, miként járjon el, teljes joggal szentségtörésnek számítana

– hangoztatta Carlo Nordio.

Mindemellett lehetetlenségnek nevezte azt, hogy a letartóztatásban levő olasz állampolgárt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe.

Úgy vélte, érthetetlen, hogy a védelem nem kérte azonnal a házi őrizetbe való helyezést.

Szerinte az egyedüli, amit az olasz igazságügy-minisztérium tehet, és már tesz is, az a fogvatartás humanitárius és európai szabályai tiszteletben tartásának biztosítása. A magyar bíróságokon használt kéz- és lábbilinccsel kapcsolatban kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket biztonsági okok indokolnak, vagy a szökésveszély. Carlo Nordio – utalva az olaszországi bíróságokon is alkalmazott gyakorlatra – kijelentette, vádlottakat a bíróságokon „ketrecekben is látni, mintha vadállatok lennének”, és nem tudja, melyik a megalázóbb.

Carlo Nordio és Antonio Tajani olasz külügyminiszter hétfőn közös közleményben hangsúlyozta, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, és nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését.

A letartóztatásban lévő nő egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifa-támadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

Mint korábban hírt adtunk róla, Olaszországban általános felháborodást váltott ki, hogy a nőnek bilincsben, vezetőszáron kellett megjelennie az ügy előkészítő ülésén. Ügyvédje azt hangoztatta, kirívó jogsértésről lehet beszélni. Az ügyben Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is egyeztetett Orbán Viktorral. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár „Tények, amiket a tavaly februári magyarországi antifa-támadásokról tudnod kell” címmel tett közzé egy hosszú bejegyzést, melyben többek között hangsúlyozta, hogy a nő fogva tartásának körülményei megfelelnek az összes uniós előírásnak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően.