igazságszolgáltatás;eljárás;Olaszország;Antonio Tajani;

Olasz külügyminiszter: Nem felel meg az európai normáknak, ahogy bíróság elé állították az erőszakos bűncselekményekkel vádolt antifa-aktivistát

A tárcavezetőnek egészen pontosan a kéz- és lábbilincs, valamint a vezetőszár nem tetszett. 

El kell kerülni, hogy jogi ügyből politikai ügy váljon, amely címlapokat ajándékoz az újságoknak, de nem tesz jót az érintetteknek - hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter parlamenti felszólalásában, amelyet a Magyarországon letartóztatott antifa-aktivista ügyében tartott.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) híre szerint a politikus úgy vélte, nem szabad, hogy Magyarországon zajló bírósági eljárás vitákat tápláló rövidzárlathoz vezessen, ami kárt okoz Ilariának. „Azoktól, akik azt kiáltozzák, hogy »Hozzátok haza Ilariát Olaszországba!«, megkérdezem, milyen megoldásra gondolnak. Elfogadunk minden ötletet. A kormány számára az egyetlen járható út, amikor olasz állampolgárt más európai tagállamban bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a szabályok követése” - fogalmazott. 

Hozzátette, a római kormány mindent megtesz saját állampolgárai jogainak védelme érdekében, azok politikai nézeteitől függetlenül. Emlékeztetett, hogy ilyen esetekben diszkrécióval és fokozatosan haladva jobb eredményeket lehet elérni, a vádlott elsődleges érdekét tartva szem előtt.  Elismerte, hogy amikor az olasz vádlott január 29-én kéz- és lábbilincsben, valamint vezetőszáron jelent meg a magyarországi bíróságon, annak látványa mindannyiunkat megrázta, és erős hatást gyakorolt a közvéleményre, s ez a fajta bánásmód nem egyezik az európai normákkal. 

Azt kérte a magyar kormánytól, tartsa tiszteletben a közösségi jogszabályokat, felügyelje a helyzetet annak érdekében, hogy az ítéletre váró fogvatartott jogai tiszteletben legyenek tartva. Ezért hívatta be magához január 30-án Magyarország római nagykövetét. Antonio Tajani emlékeztetett, hogy Giorgia Meloni kormányfő január 30-án telefonon, majd február 2-án a brüsszeli európai csúcson egyeztetett Orbán Viktorral az aktivista ügyéről.