baleset;Nemzeti Színház;Alföldi Róbert;Vidnyánszky Attila;

„Ez egyenes? Ez gerinces?” – Alföldi Róbert naivnak tartja magát, amiért elhitte, Vidnyánszky Attila komolyan gondolja a lemondását

Nem hittem, hogy ez előre át lett gondolva, ki lett találva – mondta a Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója a gyömrői Hankó István Művelődési Központban tartott péntek esti előadásán beszélt arról, mélységesen elítéli Vidnyánszky Attila magatartását a teátrumban történt novemberi baleset miatt, amelyben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyosan megsérültek, amikor métereket zuhantak a díszletben.

A Blikk tudósítása szerint Alföldi Róbert közölte, ő naivan azt hitte, Vidnyánszky Attila komolyan gondolja, hogy lemond. – Nem hittem, hogy ez előre át lett gondolva, ki lett találva: lemond, és akkor jön mindenki, hogy jaj, maradj, utána ő közli, hogy nem tudnak nélkülem működni, feláldozom magam, visszajövök. Ez férfias? Ez tökös? Ez egyenes? Ez magyar? Ez gerinces? – tette fel a kérdést.

Mint mondta, ahhoz, hogy egy díszlet színpadra kerülhessen, többlépcsős ellenőrzésen kell átmennie. Első körben elfogadják a tervet, miután a rendező megmutatja a művészeti, műszaki és gazdasági vezetésnek, hogy mit szeretne csinálni. Megvitatják, hogy erre van-e pénz, idő, illetve műszakilag kivitelezhető-e. Ha ezt szakemberek is átnézik, elkezdik a gyártást. Amikor a díszlet elkészül, majd bekerül a színpadra, jön az átvétele. Ilyenkor a rendezőnek, műszaki vezetőnek, színpadmesternek és egy munkavédelmi felelősnek kell elfogadnia. Ha mindez megtörténik, alá kell írni egy dokumentumot, amelyen jogilag a legmagasabb rangú szereplő az igazgató, de gyakorlatilag a műszaki vezető, hiszen ő a szakember.

Alföldi Róbert úgy tudja, ez a végső aláírás nem született meg a Rómeó és Júlia díszletének esetében.

– Mi mindannyian, akik ott dolgoztunk, azt hittük, a műszaki vezetővel fogják elvitetni a balhét – közölte Alföldi Róbert, aki szerint a műszaki vezető nem írta alá ezt a papírt. – Én ugyanezzel az emberrel dolgoztam együtt, akkor hiába mondtam neki, hogy márpedig így lesz a díszlet, ő azt mondta, oké, megteheted, te vagy az igazgató, de mi történik, ha leesik valaki. Arra azt feleltem, hogy jól van, akkor ne így legyen. Nálam ilyen súlyos baleset nem fordult volna elő, legfeljebb kisebb – jelentette ki.

Alföldi Róbert hozzátette, ő azt is felháborítónak tartja, hogy eddig a két színész egy fillért sem kapott.

– Történt ott valós vizsgálat? Kezdjük azzal, hogy azonnal lebontották a díszletet, és azt hiszem, nem is történik majd semmi. El lesz felejtve, és ki tudja, ezek a szerencsétlen kollégák mennyi pénzt kapnak majd

– mondta a Nemzeti Színház korábbi igazgatója.