LMP;törvény;Lázár János;kiemelt beruházás;népszavazási kérdés;Építési és Közlekedési Minisztérium;

Lázár János minisztériuma megtámadta az LMP hitelesített népszavazási kérdését a kiemelt beruházásokról

Az ellenzéki párt azt akarja, hogy helyezzék-e hatályon kívül az építészeti törvény egy részét, amely jelentős könnyítéseket ad a beruházóknak.

Lázár János minisztériuma megtámadta az LMP hitelesített népszavazási kérdését, amelynek lényege az, hogy az Orbán-kormány helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó részét – közölte Szendefy Mária, a párt országos elnökségének tagja szombaton online is követhető sajtótájékoztatóján.

A kiemelt beruházásokat, kiemelt jelentőségű ügyekről az Orbán-kormány hagyományosan rendeletben dönt. 2023 decemberében viszont a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatára már törvényben rögzítették. A kiemelt beruházásokról, kiemelt jelentőségű ügyekrők korábban kormányrendeletben döntöttek, 2023. decemberében a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatára már törvényben rögzítik őket.

A Nemzeti Választási Bizottság február 1-én vita nélkül engedte át az LMP kérdését, amely így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?” Ennek a jóváhagyása ellen fellebbezett most az ÉKM.

Az ÉKM fellebbezése miatt további kilencven napot kell várni arra, hogy a Kúria ismét megerősítse a párt kezdeményezését.