Szijjártó Péter;Egyesült Államok;Svédország;NATO-csatlakozás;

Szijjártó Péter: Nincs szükségünk amerikai kongresszusi delegációk kioktatására

Azok a témák pedig nem tartoznak rájuk, amiket a Magyarországon tartozkodó szenátorok fel akartak vetni a kormánynak. 

„Próbáljuk már meg felkutatni a krónikákban, hogy melyik volt az az utolsó magyar parlamenti képviselői delegáció, amit az Egyesült Államokban egy amerikai miniszter fogadott. Ha ezt megtalálják, akkor majd szóljanak nekem” - így kommentálta egy hétfői, brüsszeli sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter, hogy két amerikai szenátor Magyarországon tesz hivatalos látogatást.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, vasárnap két demokrata és egy republikánus szenátor azért érkezett a magyar fővárosba, hogy megsürgessék Svédország NATO-csatlakozását. A kétpárti szenátusi küldöttség politikusaival a Fidesz egyetlen tagja sem volt hajlandó találkozni.

Szijjártó Péter a személyes találkozó hiányával kapcsolatban felidézte, hogy amikor amerikai kongresszusi delegációkat fogadtak, az olyan volt, mint ha „beiratkoztunk volna egy államvezetés kurzusra, és a találkozó ideje alatt egy nagyon átfogó kioktatásban volt részünk arról, hogy egyébként hogyan kéne Magyarországot kormányozni. A helyzet az, hogy ezt majd a magyar emberek eldöntik, mi meg azt végrehajtjuk. Nincs szükségünk arra, hogy amerikai kongresszusi delegációk oktassanak ki minket arról, hogy éppen mi történjen Magyarországon, vagy mi nem - lendült bele mondandójába.

A tárcavezető megjegyezte, döntésük helyességét igazolja, milyen témákat hoztak fel a szenátorok vasárnapi sajtótájékoztatójukon. Azok között nagyon-nagyon kevés kétoldalú kérdés volt: tehát jól láthatóan magyar belpolitikai kérdésekről és európai uniós ügyekről szerettek volna velünk beszélni. Na most, egyik se tartozik rájuk - nyomatékosította. Hozzátette, szívesen látnak Magyarországon mindenkit, szívesen is konzultálnak, ám van egy feltétel: a kölcsönös tisztelet, s ne kioktatásról, valamint belügyekbe való beavatkozásról legyen szó. 

„Minden magyar kormányzati szereplő szuverén döntése, hogy kivel találkozik, vagy kivel nem. Ezért semmifajta kritikát nem vagyunk hajlandók elfogadni és magyarázkodni sem”

- összegzett Szijjártó Péter.