államfőjelölt;Kocsis Máté;

Itt a bejelentés, Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek Novák Katalin lemondása után

Deutsch Tamás pedig EP-listavezető lesz Varga Judit helyett.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz államfőjelöltje - jelentette be  csütörtökön a Fidesz frakcióvezetője a kihelyezett frakcióülés után tartott sajtótájékoztatóján. 

A Fidesznek az elnöki kegyelmi botrány miatt távozó Novák Katalin lemondása miatt kellett új köztársasági elnök jelölésére. Személyéről a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülésén születhetett meg a végleges döntés

Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban.1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete. 2015. március 30-án, április 1-i hatállyal, az Alkotmánybíróság teljes ülése a testület elnökhelyettesévé választotta. 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

Kocsis Máté azt mondta, nem tudja megmondani, mikor választhatják meg az új köztársasági elnököt, mivel ez attól függ, hogy az ellenzéki pártok pártok állítanak-e államfőjelöltet, a jelölési folyamat mennyi idő alatt zajlik le. Természetesen a holnapi házbizottság konkrétumokat fog ebben az ügyben mondani, de azt megelőzően nekem nincs módom konkrétumokat mondani önöknek - fűzte hozzá. 

Emellett délelőtt ülésezett a Fidesz elnöksége is, ami megtette a javaslatát arra vonatkozóan, hogy az európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP listáját ki vezesse. Ő nem más, mint Deutsch Tamás lesz. Személyéről a választmánynak kell döntenie. 

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője bejelentett néhány részletet a második gyermekvédelmi törvénycsomagról is. Ezek közül a legfontosabbak:

  • tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek, még az sem kizárt, hogy új tényállások kerüljenek bele a Büntető törvénykönyvbe;

  • nem évülnének el a 18 alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények;

  • pedofil elkövetőket nem lehet szabadlábra helyezni;

  • soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyermekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket.

Mindenki számára világossá kívánjuk tenni, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetése egy életre nyomot fog hagyni az elkövetőn - összegzett Kocsis Máté. 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője örömét fejezte ki, hogy a svéd miniszterelnök belátta, szükséges eljönnie Magyarországra. Simicskó István jelezte, emiatt mindkét frakció arra az állsápontra jutott, hogy támogatják Svédország NATO-csatlakozását. Hozzátette, jogos volt egynémely frakciótárs kritikája, de most már abban reménykedik, további eredményes és jó együttműködést tudnak kialakítani a svédekkel.

Kocsis Máté mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy azt tartják helyesnek, ha túllépnek korábbi sérelmeiken és egy új fejezetet nyitnak ebben a kérdésben. Nagyon jó irányba változott a két ország kapcsolata - jegyezte meg. Ami Balog Zoltán lemondását illeti, azt mondta, nem szeretne beleszólni a református egyház ügyeibe, így erre nem kívánt válaszolni. Egy másik kérdésre elmondta, át fog menni a svéd NATO-csatlakozás.

Magyar Péterről szólva elmondta, ismeri személyesen Varga Judit korábbi férjét, egy sértett ember vagdalkozásának tartja kijelentéseit. A főpolgármester-jelöltről szólva megjegyezte, nincs új információja, március folyamán jelentik be személyét. 

A bicskei gyermekotthon elítélt igazgatójáról szólva a Fidesz frakcióvezetője azt hangoztatta, ezt az embert 1990-ben Demszky Gábor idején nevezték ki intézményvezetőnek. Húsz éven az ő bizalmából töltötte be ezt a tisztséget, őt Tarlós István csak örökölte.