Budapest;Karácsony Gergely;vizsgálat;bicskei gyermekotthon;

Karácsony Gergely: Hivatalszerűen, de helytelenül járt el a korábbi városvezetés, cserben hagyták a gyerekeket

A főpolgármester az egész magyar közélet nevében bocsánatot kért az áldozatoktól, akiknek szívvel, ésszel felfoghatatlan szenvedést kellett meg- és túlélniük a a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. Elkészült a belső vizsgálati jelentés, amely szerint az intézmény körül évek óta gyűrűző pedofilügy iratairól tudott az akkori főpolgármester-helyettes és bizonyíthatóan tudott róla az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa is. Ő fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Elkészült a Fővárosi Önkormányzat belső vizsgálati jelentése, mely annak kiderítésére indult, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett, erről szóló videójában elsőként bocsánatot kért az áldozatoktól, akiknek szívvel, ésszel felfoghatatlan szenvedést kellett meg- és túlélniük a bicskei gyermekotthonban. Kiemelte, hogy ezzel a bocsánatkéréssel tartozik a magyar kormány, az előző fővárosi városvezetés, a kegyelmi botrány összes ilyen-olyan rangú felelőse, az egész magyar közélet.

– Azoknak, akiknek kellene, képtelenek és méltatlanok a kimondására, megteszem hát helyettük is. Bocsánat. Jól tudom, ez nem adja vissza az elvett éveket. Nem teszi semmissé a megélt szenvedéseket. Mégsem lehet máshogy, csak így. Bocsánat

– fogalmazott a főpolgármester.

Majd felidézte, hogy a most elkészült jelentés 2011-ig nyúlik vissza, amikor is a bicskei gyermekotthon két bátor dolgozója elment az akkori fenntartóhoz, a fővárosi önkormányzathoz, és részletesen dokumentálva elmondta, hogy mit művel a gyermekekkel az intézmény akkori igazgatója.

Kiemelte, hogy hivatalszerűen, de helytelenül járt el az akkori városvezetés. – Lett bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat. Csak éppen a legfontosabb hiányzott. Az emberség, a felelősség, a gondoskodás. Csak éppen a legfontosabb szereplőkkel nem foglalkoztak, a gyerekekkel – mondta a főpolgármester. Hozzátette, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy még öt évig folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban. Ha nem az igazgatónak kiszolgáltatott igazgatóhelyettesek képviselték volna a gyerekeket, talán a rendőrség is feltárta volna már akkor az igazságot. De 2011-ben – folytatta – cserben hagyták a gyerekeket, és azokat, akik róluk valóban gondoskodni akartak.

– Ezek az iratok itt voltak 2011 óta a Városházán. Lehet, talán nekünk is előbb kellett volna előkeresni őket. De biztosan elő kellett volna szedni 2015-ben, amikor kitüntetésre terjesztette fel az előző, fideszes városvezetés a bicskei igazgatót – mondta Karácsony.

Kiemelte, hogy

az iratokról tudott az akkori főpolgármester-helyettes, és bizonyíthatóan tudott róla az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa is. Elhallgatták ezt a tudást még a Fővárosi Közgyűlés elől is. Így aztán a másik főpolgármester-helyettes felterjesztette kitüntetésre, a harmadik főpolgármester-helyettes pedig átadta a kitüntetést a pedofil bűnözőnek.

A főpolgármester hozzátette, ez a kitüntetés nem csak a fideszes városvezetés politikai felelőssége miatt fontos, hanem azért, mert ez aztán enyhítő körülménynek számított a bíróságon.

Karácsony Gergely leszögezte, most a politikai felelősség tisztázásának van itt a helye és az ideje, ami nem az iratokból, hanem az őszinte szembenézésből következik. Ezért fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a jövő heti Fővárosi Közgyűlésen.

– A kérdéseink világosak, és nem kell majd a propagandasajtóhoz szaladni, lesz módja az előző városvezetésnek megadni a válaszokat a vizsgálóbizottság előtt. Az érintettek között van, aki ma is a fővárosi Fideszben politizál, vannak, akik a kormánynak dolgoznak magas tisztségekben. Lehet jönni, és vállalni a felelősséget. Ilyen eset soha többet nem fordulhat elő Magyarországon

– szögezte le a a főpolgármester. Kiemelte, hogy mindenkinek van dolga, leginkább a kormánynak, és Budapest ma már nem fenntartója gyermekotthonoknak, de ebben is igyekszik példát mutatni.

– A gyermekvédelem ügyének nem otromba plakátokon kell megjelennie, hanem tettekben és elkötelezettségben. De Magyarországnak ma olyan kormánya van, ami 5 év alatt százmilliárdokkal többet költ állami propagandára, mint szociális és gyermekvédelmi kiadásokra egy évben – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálati jelentés az adatvédelmi szabályok betartásával a budapest.hu oldalon nyilvánosságra kerül. A dokumentum itt található.