Fidesz;Orbán Viktor;önkormányzati választások;kampánynyitó;március 15.;EP-választás;Mikecz Dániel;kegyelmi botrány;

Ez a március 15. már a kampány része lesz, Orbán Viktor visszatér Budapestre

A megjelentek száma az adott politikai erő társadalmi támogatottságáról adhat képet a közvéleménynek – érzékeltette Mikecz Dániel politológus, milyen jelentősége lehet annak, hogy melyik rendezvényen hányan vesznek részt a nemzeti ünnepen.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki 2023. március 15-én Kiskőrösön mondott meglehetősen neutrális beszédet (és az előző két évben október 23-án is vidéki helyszíneken, Zalaegerszegen, majd Veszprémben szerepelt), a mostani nemzeti ünnepen ismét a fővárosban szólal fel. A kormánypárti szimpatizánsokat pénteken délelőtt fél tizenegytől várják a Nemzeti Múzeumhoz.

Később – időrendi sorrendben haladva – zászlót bont a fideszes uram-bátyám világból érkező, abból kiábrándult Magyar Péter ügyvéd, Varga Judit elvált férje. (A lemondott Novák Katalin köztársasági elnökhöz hasonlóan a kegyelmi botrány miatt távozott a közéletből Varga Judit volt igazságügyi miniszter is.) A Magyar Péter által meghirdetett demonstráció délután három órakor kezdődik az Andrássy út elején, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház közötti részen.

Nagyjából ugyanebben az időpontban tart rendezvényt a belső krízisen átesett Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, amely végül bizalmat szavazott a két társelnöknek, Döme Zsuzsannának és Kovács Gergelynek. A kétfarkúak délután két órától szerveznek programokat a Szabadság hídon, a beszédek negyed négykor kezdődnek. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is a felszólalók között lesz.

Miközben nincs hír arról, hogy más ellenzéki pártok is nagyszabású gyűlést tartanának az ünnepnapon, Karácsony Gergely főpolgármester – civil szervezetekkel kiegészülve – délután öt órára az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, a Szabad Sajtó útra hívja mindazokat, akik egyetértenek Táncsics Mihállyal: „A mily mértékben teremtitek a fővárost nagyszerűvé, oly mértékben válik a hon hatalmassá, dicsővé”.

– A tavaszi országgyűlési választások előtti március 15. több ciklus óta már a kampány része mind az ellenzék, mind a kormány számára 

– nyilatkozta lapunknak Mikecz Dániel politológus, akit a nemzeti ünnep politikai tétjéről kérdeztünk. Bár a júniusi választáshoz képest most messze van március, a kegyelmi ügy fokozta a politikai iránti érdeklődést – tette hozzá.

– Amikor a politikai megmozdulásokat pártok, politikusok választásokhoz kapcsolódóan szervezik, akkor a megjelentek száma az adott politikai erő társadalmi támogatottságáról adhat képet a közvéleménynek – állapította meg Mikecz Dániel. A Fideszben azt érzékelhették, hogy most nem a Békemenet szervezésének ideje van. A táborban még lehet bizonytalanság, a kormányfő mégsem akarta azt a benyomást erősíteni, hogy megfutamodna a fővárosból. A Nemzeti Múzeum előtti helyszínen egy kisebb tömeg is feltűnő, a botrányok és a megkopó választói támogatottság ellenére így is látható szimpatizánsi részvételre számíthat a Fidesz.

Minden bizonnyal megjelennek a Békemenethez hasonlóan azok a Fidesz közeli ismert emberek is a rendezvényen, akik így demonstrálhatják lojalitásukat a kormány felé. Magyar Péter kilépése miatt ennek különös jelentősége lehet a „Nemzeti Együttműködés Rendszerében” (NER). Magyar Péter zászlóbontásán olyan bejelentésekre lehet számítani, amelyek fokozhatják az érdeklődést, továbbá a megjelentek száma Magyar politikai projektének is lendületet adhat – vélekedett a politológus.

Karácsony Gergely bizonyára újra hitet tesz a saját Budapest Köztársaság-programja mellett, ami egy fővárosi ellenképe a NER-nek – vetítette előre Mikecz Dániel. Szerinte ezen a rendezvényen a Kossuth téren tartott februári ellenzéki tüntetésnél nagyobb is lehet a részvétel.

Magyar felszólítása Kubatovnak és Rogánnak

Magyar Péter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy sms-t írt Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak és Rogán Antal miniszternek. Arra szólította fel a címzetteket, hogy tartózkodjanak a „jól bevált módszereiktől”, ne próbálják se a szolgálatok útján, se szervezett huligánok közreműködésével megzavarni március 15-én a rendezvényén megjelent békés ünneplőket. Magyar Péter – konkrétumokat nem tartalmazó – közlése szerint nyilvános csoportokban „már most láthatóak az előkészületeitek”: ezekről tájékoztatja a rendőrséget és a rendezvény biztosításáért felelős biztonsági céget.

A HVG megbízásából készült felmérésében a Medián kimutatta, hogy a megkérdezettek 68 százaléka hallott Magyar Péterről, közülük 13 százalék akár szavazni is hajlandó lenne rá, ha pártot alapít. A Medián adatai alapján újra abszolút többségbe kerültek azok, akik kormányváltást szeretnének, és kétharmadhoz közelít azok aránya, akik úgy gondolják, „rossz irányba mennek a dolgok” az országban. A válaszadók csaknem kétharmada szerint Orbán Viktort felelősség terheli a bicskei pedofilbotrányban. A biztos pártválasztók körében a kétfarkú kutyapárt már a harmadik legerősebb párt, 1 százalékpontra megközelíti a Demokratikus Koalíciót.