Fidesz;választások;bántalmazás;tüntetés;abúzus;Varga Judit;Magyar Péter;Zsolt Péter;

2024-03-28 05:50:00

Zsolt Péter: Bántalmazás, amit a Fidesz művel a magyar társadalommal

A szociálpszichológus Magyar Péter és Varga Judit magánéleti konfliktusából kiindulva jutott erre a következtetésre.

Magyar Péter az elmúlt tizennégy év legnagyobb demonstrációjának megrendezésére készül a Kossuth téren április 6-án. Közvetve ezzel azt is megüzente, hogy több embert szeretne utcára vinni, mint amennyit az influenszereknek sikerült: a Hősök terén a közelmúltban tartott tüntetésen sok tízezren, egyes becslések szerint mintegy 150 ezren vettek részt.

– állapította meg Zsolt Péter szociálpszichológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója. Eddig úgy néz ki, hogy Magyar Péter átgondolt stratégiát követ. Ha így van, akkor a demonstráción újabb – hírértékkel bíró – bejelentés várható például egy másik hangfelvételről, vagy arról, hogy milyen formában készül indulni az EP-választáson

A szociálpszichológus hangsúlyozta, hogy Magyar Péter rendre emeli a tétet, egyre magasabbra teszi a lécet. Minden lépése után előkerül a kérdés, hogy „kidurrant-e a lufi”, vagy sem. A kormányzati kommunikáció két dolgot szeretne. Az egyik az, hogy a lufi valóban kidurranjon (mint azt Gulyás Gergely miniszter már tényként közölte), a másik: magánéleti irányba tolni az ügyet. A kormánynak Zsolt Péter szerint tudomásul kell vennie,

A magánéleti irány veszélyes az érintettek számára, és – finoman fogalmazva – Varga Judit ehhez való hozzáállása sem szerencsés. Zsolt Péternek A kaukázusi krétakör jutott eszébe. Brecht darabja egy gyerek rángatásáról szól, és arról, hogy az az igazi édesanya, aki elengedi a gyereket. Azzal, hogy Magyar Péter hangfelvételt készített Varga Juditról, aki akkor még a házastársa volt, majd a felvételt közzétette, maga lavírozta magát abba a helyzetbe, hogy a magánélete is fókuszba kerüljön. Azt a vádat azonban, hogy házasságon belüli bántalmazást történt, Varga Judit vitte ki a nyilvánosság elé – tette hozzá.

– Ennek a gyerekek mindenképpen kárát látják, talán még az unokák is – folytatta Zsolt Péter. A két szülő közül azt fogja jobban megviselni az ügy, akinek az érzései és érzelmei egészségesebbek. Elképzelhető, hogy Magyar Péter lesz az, nem pedig Varga Judit, aki alkalmazkodik a kormány elvárásaihoz, engedi, hogy eszközként használják. Magyar Péter éppen ellenkezőleg, lázad a rendszer ellen, ki akarja rángatni abból a saját közegét és mindenki mást, aki kész követni őt.

– figyelmeztetett Zsolt Péter. Rámehet az egészségük, akár tragédia is lehet a vége. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a nyilvánosságban leállítsák a családi szennyes kiteregetését. Mindenkinek, kivéve a kormánynak. A kormánynak az az érdeke, hogy ezt a vonalat erősítse. A bántalmazás – jelentette ki Zsolt Péter – a magyar társadalommal szemben is megnyilvánul a Fidesz részéről, nem magánéleti, hanem szociológiai szinten.

Ez akár a bántalmazás definíciója is lehet: nem vagyok hajlandó meghallgatni a másikat, mindent erőből és erőszakkal próbálok megoldani.

Úgy tűnik, most már a magyar társadalom is érzékeli, hogy bántalmazott állapotban van – mondta Zsolt Péter. Szerinte a közeljövőben fog eldőlni, hogy az emberek inkább Magyar Péter és Varga Judit magánéleti problémáira figyelnek-e inkább,