Központi Nyomozó Főügyészség;Mészáros Lőrinc;őrző-védő;

Mészáros Lőrinc őrző-védő cége ügyel az ügyészségi épületek biztonságára

A biztonsági szolgálatnak mindenről tájékoztatnia kell a Központi Nyomozó Főügyészséget, és az eseményeket egy naplóban is rögzíti.

A Központi Nyomozó Főügyészség öt irodaépületét védi egy őrző-védő cég. A főügyészség honlapján olvasható hivatalos szerződés szerint ez legalább 2016 óta a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft. – írja a Telex.

A portál szerint a céggel 2016 őszén kötöttek négy évre szerződést, 2020 őszén pedig újabb négy évre meghosszabbították azt. A honlapon nem utal semmi arra, hogy ez a szerződés megszűnt volna, és esetleg más céggel kötöttek volna szerződést azóta.

A Schadl-Völner-ügy nyomozása alatt, 2021-ben és 2022-ben tehát már ez a cég őrizte és védte az ügyészségi épületeket, intézte a portaszolgálatot.

Az öt helyszín Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár és Szeged.

Nemrég Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „minket egy külsős őrző-védő szerv véd, akiknek kötelező beírni azt, ha egy külsős ember itt van. Ha bent járt, ki fog derülni. Ha nem járt bent, az is ki fog derülni a nyomozás során”. A tájékoztatót azután hívták össze, hogy 2023 januárjában Varga Judit még igazságügyi miniszterként egy hangfelvételen arról beszélt, Rogán Antalék azt „javasolták” az ügyészségnek, húzzanak ki részeket az ügyészségi iratokból a Schadl-Völner-ügyben. Fürcht Pál főügyész azt is közölte, tudnak róla, ki megy be és ki jön ki az ügyészségi épületből, mert erről feljegyzések készülnek, erről azonban nem árult el többet.

A Telex most a szerződés alapján azt írja, a biztonsági szolgálat embere

  • „a szolgálat ideje alatt bekövetkezett, az őrszolgálat tevékenységével kapcsolatos valamennyi eseményről a Megrendelő képviselőjét, vagy a Megrendelő felelős vezetőjét tájékoztatja, és az eseményeket a Szolgálati naplóban regisztrálja”.

  • „a Vállalkozó valamennyi rendkívüli eseményről köteles a rendészeti szerveket és a Megrendelőt vagy annak képviselőjét haladéktalanul értesíteni”.

Vagyis a biztonsági szolgálatnak tájékoztatnia kell a Központi Nyomozó Főügyészséget mindenről, és az eseményeket vezetnie is kell egy naplóban. Így van ez a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti székházában, a Könyves Kálmán körút 38. szám alatt is.

2022 júniusának végén egyébként változás történt a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-nél, az őrző-védő céget ugyanis felvásárolta Mészáros Lőrinc cége, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. A már addig is röviden csak Testőr Kft.-ként ismert cég stabilan hozta a mintegy 5 milliárd forintos évi forgalmat, mint az ország egyik legnagyobb biztonságtechnikai cége. 2022-ben pedig már 6,7 milliárd forint bevétellel és 145 millió forint nyereséggel zárt. A cég bankokat, irodaházakat, szállodákat és ipari objektumokat is őriz.

A Schadl-Völner-ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2021 elején kezdett el lehallgatni egy NAV-os középvezetőt és egy vállalkozót, mert azt gyanította, hogy a NAV-os kenőpénzért cserébe intézi el, hogy bizonyos adóhatósági ügyek ne végződjenek büntetéssel. A lehallgatások közben derült ki, hogy a beszélgetésekben részt vesz – a vállalkozó bizalmi barátjaként – Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnöke is, majd rajta keresztül jutottak el Völner Pálig, az akkori igazságügyi miniszterhelyettesig. A védelmi szolgálat 2021 őszén tett feljelentést az ügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozni kezdett. A nyomozás egészen a vádemelésig, 2022 októberéig tartott. Mint a Telex kiemeli, ebben az utolsó időszakban már pár hónapja Mészáros Lőrincé volt az ügyészség őrzéséért felelős biztonsági cég.