gyermekvédelem;Rétvári Bence;pedofil-botrány;Belügyminisztérium;gyermekbántalmazás;intézményvezető;bicskei gyermekotthon;

Rétvári Bence azt állítja, már vizsgálják a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, éppen csak az érintettek nem tudnak róla

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik, és arra koncentrálnak, hogy ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most derüljön ki.

Továbbra is csak a sajtóból értesültek a lapunk által megkérdezett gyermekintézmény-vezetők és munkatársaik a bicskei gyermekbántalmazás nyomán kötelezővé tett alkalmassági, pszichológiai vizsgálatról. Nyolc válaszoló közül senki nem tudott semmit.

Az SOS Gyermekfalvaktól is ugyanezt az információt kaptuk, és Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke sem tud egyetlen behívott vezetőről, megkezdett, vagy befejezett vizsgálatról.

Az egyetlen konkrétum, amit egy intézményi dolgozó lapunknak elmondott: „azt mondja az intézményünk egyik pszichológusa, hogy május végéig az összes vezetőt behívják Budapest mellé egy kastélyba. Két napon keresztül vizsgálják őket, állítólag tesztet kell kitölteniük, meg szituációs gyakorlatok is lesznek.”

Ezzel szemben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt,

hogy a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik, és arra koncentrálnak, hogy „ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most bukjon ki”.

Azt is mondta: több napos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti. A módszertant olyan szakemberek állították össze – fogalmazott –, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek, és a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.

Rétvári szavai szerint az első nap ellenőrzött körülmények közötti tesztelik az intézményvezetőket, a második nap egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük, ahol konfliktushelyzeteket oldanak meg. „A kétnapos vizsgálat alapján készítik el a szakemberek az első elemzést számos szempontot figyelembe véve, a harmadik fázisban pedig pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintetettekkel”. Az államtitkár úgy fogalmazott:

„emeljük ki nagyon gyorsan és küldjük börtönbe azokat, akik pedofil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni.” 

Megjegyezte: 530 intézményben indult vizsgálat, beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy az erről szóló módosítás továbbra is kizárólag a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes, tehát 

például az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire nem.

Nem először szerettünk volna konkrétumokat is megtudni, de válasz ezúttal sem érkezett a Belügyminisztériumtól.

  • Rákérdeztünk arra, hogy hány elvégzett vizsgálat történt eddig? 

  • Mi indokolja kizárólag az intézményvezetők ellenőrzését, akik ritkán találkozik a gyerekekkel, vannak, akik több tíz (esetenként száz) kilométerre vannak az általuk irányított lakásotthontól?

  • Kik és milyen szakmai szempontok alapján állították össze a vizsgálati metódust, illetve akik lefolytatják, milyen végzettséggel, kliensgyakorlattal rendelkeznek? 

  • Hol történik mindez, az intézményvezető munkahelyén, vagy máshol?

  • Mivel csak az intézményvezetőket vizsgálják, ez azt jelenti, hogy csak az intézményvezetők pedofil hajlamára, és csak a pedofil hajlamára kíváncsiak?

  • Az eddig ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés feltárását is az intézményvezetők válaszaitól remélik, vagy az intézmény munkatársait, az ott lakó gyerekeket is megkérdezik?

  • Akiről a teszt alapján arra lehet következtetni, hogy pedofil hajlama van, de soha nem bántalmazott gyereket, milyen jogszabályra hivatkozva küldik börtönbe?

  • Rákérdeztünk arra is, hogy Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár – aki Facebook oldalán legutóbb egy olyan gyerekotthonból posztolt, ahol három rácsos kiságy szorosan egymás mellé van tolva – elégedett-e azzal a támogatással, amit az állami gondoskodásban élő gyerekeknek biztosít a kormány? 

Válasz egyetlen kérdésünkre sem érkezett.