Hajdúszoboszló;vendégmunkások;működési engedély;

A polgármester tiltása ellenére Fülöp-szigeteki vendégmunkásoknak adnak ki egy hajdúszoboszlói termálhotelt

A Hotel Aqua Blue tulajdonosai tavaly nyáron szerződtek le az első csoportok fogadására, amiben az sem gátolta őket, hogy a szálláshelynek akkor sem volt és jelenleg sincs működési engedélye.

A hajdúszoboszlói polgármester kifejezetten kérte a helyieket, hogy ne alakítsák át munkásszállókká a turisztikai szálláshelyeket, ám egy budapesti követeléskezelő cég fittyet hányt erre – írja a 24.hu.

A portál szerint ugyanis külföldi vendégmunkásokkal töltötték meg a város egyik gyógyvizes szállodáját, amely a Hajdúszoboszló legfőbb turisztikai célpontjának számító strandfürdő szomszédságában áll. A Hotel Aqua Blue hónapok óta telt házzal üzemel, a 24.hu szerint március végén is 200-220 építőmunkás foglalta el a szobákat és az apartmanokat. A Fülöp-szigetekről érkezett férfiakat egy török vállalat foglalkoztatja, naponta szállítják őket buszokkal a debreceni BMW-gyár építkezésére.

Czeglédi Gyula polgármester tavaly júliusban szólította fel a szállástulajdonosokat, hogy ne fogadjanak be vendégmunkásokat, és ne alakítsák munkásszállóvá a panzióikat. Ám az Aqua Blue tulajdonosai tavaly nyáron leszerződtek az első csoportok fogadására, amiben az sem gátolta őket, hogy a hotelnek akkor sem volt és jelenleg sincs működési engedélye. A város jegyzője a portált ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta, hogy

„Hajdúszoboszlón a jegyző által vezetett nyilvántartásban nem szerepel Aqua Bule Hotel nevű szálláshely. 2022. 08. 31. napjáig létezett ezen a néven egy szálláshely, amely kérelemre törlésre került a nyilvántartásból”.

Hozzátette, hogy a külföldi vendégmunkások tekintetében ő nem minősül nyilvántartó hatóságnak, így a portálnak azt javasolta, forduljon az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz. Az idegenrendészet szinte azonnal visszajelzett, a válasz szerint a vendégmunkások szálláshelye és azok engedélyeztetése nem tartozik az illetékességi körébe.

Az Aqua Blue honlapján az olvasható, hogy a szálloda „átmenetileg zárva tart”. Arról, hogy valójában profilt váltottak, és jelenleg munkásszállóként működnek, nem tesznek említést.

A szállót a Budapesten bejegyzett HDC Property Kft. működteti, mely egy egyszemélyes részvénytársaságon, a Hudeco Zrt.-n keresztül Szabó Ferenc tulajdona. Szabó a Duna Faktor Követeléskezelő és Pénzügyi Zrt. egyik vezetője és részvényese. 2021-ben egy elhúzódó felszámolási eljárásból került a Duna Faktorhoz a hajdúszoboszlói hotel, majd alapítottak ennek egy projektcéget. Szabó Ferenc az új tulajdonosi cégben, a DF Hotel 2022 Kft.-ben is igazgató lett.