Lázár János;bezárás;cáfolat;vasúti mellékvonal;

Lázár János tárcája szerint vakvágány a vasúti mellékvonalak bezárásáról szóló hír, az említett levél pedig fikció

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte, nem tudja, az elfogott „ál- vagy valódi levél” milyen miniszterre hivatkozik, de biztosan nem Lázárra.

– Nem tudjuk, hogy az elfogott ál- vagy valódi levél a vasúti mellékvonalak utasszámlálásáról milyen miniszterre hivatkozik, egyet azonban tudunk: biztosan nem Lázár Jánosra – írja „Vakvágányra futott a szaklap” című közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Lázár János tárcája ezzel arra reagált, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – az iho.hu pénteken arról írt, nyolc mellékvonal jövője vált kérdésessé. Az érintett vonalakon ugyanis egy, a portálhoz eljutott, a MÁV-Start-ban íródott levél szerint április 20-tól június 15-ig utasszámlálást, igényfelmérést tartanak, mivel „a vasúton egyre súlyosbodó mellékvonali dízel motorvonat hiány, a fennálló aktuális helyzet miatt” intézkedési tervet kért az ÉKM. „Miniszter Úr világosan kifejezte számunkra, hogy ő örülne, ha a Volán autóbuszaival ki lehetne váltani pár vonalon a vasúti közlekedést. (Módváltás 2.0)” – idézte a portál. A MÁV-Volán-csoport az iho.hu megkeresésére közölte, „nem nyolc, hanem egyetlen újabb mellékvonal esetében sincs döntés módváltásról vagy bezárásról, ilyen döntés előkészítése nem zajlik a vasúttársaságnál. A levél tartalmát tehát nem tudjuk megerősíteni, annak keletkezési körülményeit, okait vizsgáljuk”.

Az ÉKM közleményében leszögezte,

„az építési és közlekedési miniszter egyetlen újabb mellékvonal esetében sem döntött módváltásról vagy bezárásról, ilyen feladat előkészítésére nem utasította a vasúttársaságot, így a cikkben említett 8 mellékvonallal kapcsolatban sem kezdődhetett ilyen munka, illetve célzott utasszámlálás”.

– A levél valakinek az írói munkássága részét képezheti: fikció – közölte a tárca.