vizsgálat;Magyar Nemzet;üzlet;Magyar Péter;Datadat;Szuverenitásvédelmi Hivatal;

Mozgásba lendült a fideszes Szuverenitásvédelmi Hivatal, Magyar Péter állítólagos kapcsolatait vizsgálja

Az érintett cég cáfol, Magyar Péter szerint inkább a Fideszt kellene vizsgálni.

Külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Magyar Nemzet csütörtöki cikke nyomán.

A kormánypárti lap ma arról cikkezett, hogy Magyar Péter mögött máris megjelent a Bajnai Gordon fémjelezte Datadat-kör, amely után a Szuverenitásvédelmi Hivatal közleményt adott ki. Ez úgy szól, felmerül a gyanúja annak, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta, és megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat vette célba. Az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van – fűzték még hozzá, megemlítve, hogy a vizsgálatot az ügy feltárásáért indítják.

A Magyar Nemzet egyébként a Magyar Péter vezette mozgalom, a Talpra Magyarok Közössége honlapjának adatvédelmi tájékoztatója alapján jutott el a Datadat-körig. A talpramagyarok.hu oldalt 2024. február 29-én regisztrálták.

A adatvédelmi tájékoztató „Adatfeldolgozóink” fejezetében szerepel, hogy a Google tárolja az estratos.eu és a lundadonate.org oldal ügyfeleinek az adatait, csakhogy – állítja a a leleplezőnek szánt cikk – előbbi mögött az a bécsi székhelyű Estratos Digital GmbH áll, amelyet korábban Datadat GmbH-nak hívtak. Bajnai Gordon köre a Magyar Nemzet szerint azzal próbálta elrejteni a szerepét, hogy átnevezte a Datadat-kör osztrák cégét. A magyarországi leányvállalat, a Datadat Professional Kft.. Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadójának, Dessewffy Tibornak, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek, Szigetvári Viktor korábbi államtitkárnak és Ficsor Ádám korábbi titokminiszternek az érdekeltségébe tartozik. Őket bízta meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a kampánya lebonyolításával – írja a kormánypárti lap, amely szerint a lundadonate.org oldal mögött a Datadat-kör által kifejlesztett adománygyűjtő platform bújik meg.

A Magyar Nemzet cikke nyomán a Datadat közleményt adott ki „Szemben a Magyar Nemzet ma megjelent hazug állításával sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság. Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt” – írta a cég ügyvezetője, Szigetvári Viktor.

Magyar Péter a Facebook-oldalán reagált az eljárásra: „Az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal havi ötmillió forintért kitartott elnöke, Lánczi Tamás vizsgálatot indított velem kapcsolatban, külföldi befolyásolási kísérlet miatt.” – Kedves Tomi! Örülök, hogy megdolgozol a pénzedért. Javaslom, hogy a Fideszt is keresd meg, akár az Állami Számvevőszék elnökével (havi 6,5 millió forint) közösen és érdeklődjetek náluk, hogy évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlöletpropaganda mestereinél, illetve, hogy Orbán Viktor hogyan avatkozik be magyar adófizetői milliárdokkal szinte az összes balkáni választásba, de még a franciába is. Várom a hívásodat” – zárta személyes hangvételű posztját Magyar Péter.

A Datadat korábban az Index ellen már nyert egy pert a portál hamis állításai miatt. Ahogyan arról csaknem egy évvel ezelőtt lapunk is beszámolt, a Fővárosi Törvényszék tavaly májusban hozott nem jogerős ítélete szerint az Index 2022 tavaszán megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon és Ficsor Ádám jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A bíróság szerint az Index a hat vitatott cikkében valótlanul állította, hogy a Datadat adathalász tevékenységet végez, álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát, illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról, akiknek SMS-t küldött a választást megelőzően.

A bíróság ezért arra kötelezte az Index kiadóját, hogy fizessen meg a felpereseknek külön-külön 1-1 millió, összesen 4 millió forint sérelemdíjat, valamint 360 ezer forint perköltséget, továbbá, hogy távolítsa el az érintett cikkeket a hírportálról. A Datadat – erről ugyancsak hírt adtunk – ugyanebben az ügyben már korábban jogerősen pert nyert az Origo ellen is.

UPDATE

Simán elkerülte a figyelmünket, de az Index ügyében februárban jogerős ítélet született a cég által kifogásolt öt állításról. A Fővárosi Ítélőtábla szerint le lehet írni, hogy a a Bajnai Gordon volt miniszterelnök kisebbségi tulajdonában lévő Datadat Csoport adathalász tevékenységet végez, álprofilokkal dolgozik és bérkommentelőkkel segítheti az ellenzék kampányát. Két állítás, az egymillió választópolgárnak kiküldött sms-ügye és az illegális adatbázist építése jogsértő maradt, ezt pedig az Indexnek nem hat, hanem „csak” három cikkből kellett törölnie. (Figyelmetlenségünkről – amelyért most bocsánatot kérünk – maga az Index tájékoztatott a Datadatról szóló csütörtöki cikke néhány bornírt hangvételű megjegyzésében. Mentségére mondva a cikk szerzője minden kisstílűségi versenyt meg fog nyerni ellenünk, és hogy világos legyen: az Index a Fővárosi Ítélőtábla szerint is jogsértést követett el, csak nem akkorát, amekkoráért pert indítottak ellene – Ágoston Zoltán, 2024. április 25.)

A Fidesz még egy 2023 novemberében benyújtott törvényjavaslat elfogadásával hozta létre Szuverenitásvédelmi Hivatalt. A jogszabály miatt az Európai Bizottság 2024 februárjában kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.