Fidesz-KDNP;aláírásgyűjtés;Menczer Tamás;EP-választás 2024;

Menczer Tamás bejelentette, a Fidesznek is összejött az EP-választáshoz szükséges 20 ezer aláírás

Szerinte a valaha volt legerősebb EP-kampányt kezdték el.

Szombaton, valamivel 12 óra után Menczer Tamás, a kormánypártok kommunikációs igazgatója is bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást.

Menczer hozzátette, az aláírásgyűjtés folytatódik, és úgy értékelte, hogy a valaha volt legerősebb EP-kampányt kezdték el. „50 ezer aktivista segíti a munkánkat, 1200 helyszínen leszünk ott standdal, és mindenkit, aki erre korábban felhatalmazott bennünket, személyesen keresünk fel” – sorolta.

Elsőként egyébként Magyar Péter jelentette be, hogy a TISZA Párt aktivistái a pultoknál és a fővárost járva máris összegyűjtötték a 20 ezer aláírást. Ő ugyancsak azt ígérte, hogy a gyűjtés folytatódik, ma még Budapesten, vasárnaptól pedig vidéken is.

Mint megírtuk, szombaton hivatalosan is elkezdődött a kampány a június 9-i önkormányzati és EP-választásra. A jelölő szervezetek – pártok, valamint civil formációk –, valamint az egyéni jelöltek ekkortól vehetik fel az ajánlóíveket, s kezdhetik el gyűjteni a támogató aláírásokat, előbbieknek május 7-ig, utóbbiaknak 6-ig kell összegyűjteniük a szükséges szignókat.

Az európai parlamenti választáson az a párt állíthat listát, amely május 3-ig legalább 20 ezer ajánlást össze tud gyűjteni, mandátumot pedig az a lista szerezhet, amely eléri az 5 százalékos küszöböt. Eddig 37 szervezet próbálkozott a nyilvántartásba vétellel – ami csúcsbeállítás –, közülük három még nem ment át a Nemzeti Választási Bizottság rostáján. A nyilvántartásba vétel amúgy még nem jelent automatikusan, hogy a politikai szervezet felkerül a szavazólapra: 2004-ben, az első hazai uniós voksoláson a 16-ból, 2009-ben 28-ból, 2014-ben 37-ből csak 8 pártnak vagy pártszövetségnek sikerült, míg legutóbb, öt éve a 37-ből kilencnek.