Egyesült Államok;házelnök;Donald Trump;Republikánus Párt;amerikai kongresszus;amerikai képviselő;Kevin McCarthy;

Jóváhagyta a washingtoni képviselőház, Ukrajna megkapja a csaknem 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot

Szombaton 311:112 arányban fogadták el a már 2023 december óta heves vitákat kiváltó törvényjavaslatot. Simán átment Izrael támogatása is.

Szombaton 311:112 arányban a washingtoni szövetségi képviselőház jóváhagyta az Ukrajna háborús erőfeszítéseire szánt 60,8 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot – írja a CNN.

A törvényjavaslatra a jelenlévő 210 képviselőházi demokrata politikus mindegyike igennel szavazott. A republikánusokat megosztja Ukrajna támogatása, 101-en igennel, 112-en viszont nemmel szavaztak egyetlen tartózkodás mellett. 

A döntés várhatóan a következő napokban kerül a demokrata többségű szenátus elé, amelyen várhatóan át fog menni, hogy aztán Joe Biden amerikai elnök aláírja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szavazás után a korábban Twitter néven ismert X-en azt írta, hálás a képviselőknek, Mike Johnson republikánus házelnöknek pedig külön köszönetet mondott „a döntésért, amely a történelmet a helyes úton tartja”. 

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a segélycsomag megakadályozza a háború kiterjedését és ezrek életét menti meg. „A demokrácia és a szabadság globális jelentőségű, és soha nem fog kudarcot vallani, amíg Amerika segít védelmezni” – jelentette ki.

Könnyedén átment az Izraelnek és Tajvannak szánt támogatás

A washingtoni képviselőház simán elfogadta az Izraelről szóló kiegészítést is, 366-an mellette, 58-an pedig ellene voksoltak. A csomag 26,4 milliárd dollárt biztosít Izrael önvédelmi kiadásainak a finanszírozására.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter a szavazás után köszönetet mondott az amerikai képviselőháznak, valamint reményét fejezte ki, hogy hamarosan a szenátus is elfogadja azt. Szerinte a voksolás kimenetele az Izrael és az Egyesült Államok közötti erős kapcsolatokat bizonyítja, egyben erős üzenet az ellenségeiknek.

Az amerikai segélycsomag 8,1 milliárdot a csendes-óceáni térségbeli szövetségesek – főként Tajvan – önvédelmi kiadásainak fedezésére is tartalmaz, amit ugyancsak megszavaztak.

Ezen felül a javaslatban szerepel a kínai állam tulajdonában lévő ByteDance cég kötelező amerikai értékesítéséről szóló rendelkezés, amely cég portfóliójában található az amerikai fiatalok körében kiugróan népszerű TikTok közösségi média alkalmazás. Utóbbi kérdésében az a ritkán tapasztalható kétpárti konszenzus uralkodik, miszerint a szórakoztató tartalmak álcájában a Kínai Kommunista Párt illegális adatgyűjtést végez. A képviselőház ennek megfelelően ezt is elfogadta, 360-58 arányban.

Joe Biden szerint az Egyesült Államok világos üzenetet küldött a világnak

Joe Biden amerikai elnök később közölte, a külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatok képviselőházi elfogadása világos üzenet Amerika vezető szerepéről a világnak. „Ma mindkét párt tagjai megszavazták a nemzetbiztonsági érdekeink érvényesítését” – jelentette ki. A szenátust arra kérte, mielőbb küldje el a csomagot, hogy aláírhassa, ezáltal lehetővé váljon, hogy fegyvereket és felszereléseket küldhessenek Ukrajna sürgős harctéri szükségletei kielégítésének érdekében.

Mike Johnson az állásával játszik

Feltehetően még Mike Johnson sem gondolta volna októberi megválasztásakor, hogy történelmi léptékű feladatra vállalkozik. Kivételes eset, amikor a törvényjavaslatok előterjesztésének és vitájának kereteit meghatározó Ügyrendi Bizottság demokrata többsége szavaz meg egy republikánus házelnök által beterjesztette tervezetet. A 9-3 arányú voksoláson a három ellenszavazatot furcsa mód éppen Johnson párttársai, a republikánus szélsőjobbról érkező Chip Roy, Ralph Norman és Thomas Massie jegyezték. Utóbbi honatya különösen kritikus a házelnökkel szemben, hiszen a radikális kijelentéseiről ismert Marjorie Taylor Greennel együtt szintén támogatna egy Johnson elmozdítását célzó indítványt. A neheztelés oka: Johnson nem tartotta be az ígéretét, hogy prioritásként kezeli majd a déli határszakasz megerősítését és az Ukrajnának nyújtott támogatás jóváhagyását az illegális migráció kezelésétől teszi függővé.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy Johnson az állásával játszik. Ám a szerdai sajtónyilatkozatában elmondta, hogy

„a történelem ítéletet mond majd felettünk, ezért helyesen kell cselekednünk, nincs időnk politikai játszmákra”.

A határozott szerepvállalás még a demokraták soraiban is tiszteletet váltott ki. A demokrata Jim Himes, connecticuti képviselő a Politiconak elmondta: „Nem hinném, hogy bármiben is egyetértek vele politikailag, de tisztesség az van benne. És azt hiszem vezetőként viselkedik.”

Mielőtt azonban Mike Johnsont a washingtoni politikai élet kamikaze pilótájaként emlegetnénk, nem árt lassítanunk egy pillanatra. A házelnök épp egy hete kereste fel Donald Trumpot annak Mar-a-Lago-i rezidenciáján, hogy támogatását kérje a Republikánus Pártban vívott belharcaihoz. Különösen a Johnson fejét követelő Taylor Greene ellen jönne kapóra számára némi „atyai” beavatkozás, hiszen a georgiai képviselőnő buzgó trumpista hírében áll. Ám a CNN hírcsatorna The Morning című műsorában már temették házelnököt, aki „szentségtelen szövetséget kötött” azzal, hogy a demokraták támogatására építve vitte keresztül politikai akaratát. Az elődje, a kaliforniai Kevin McCarthy ugyanebbe a hibába esett és kilenc hónap után elveszítette hivatalát. Hamarosan kiderül, hogy sikerül-e Johnsonnak kint és bent is egeret fognia.