Robert Fico;merénylet;Szlovákia;

Azonnal megkezdődött az egymásra mutogatás a Robert Fico elleni merénylet miatt Szlovákiában

A populista kormánypártok a kormánykritikus sajtót és az ellenzéket okolják a történtekért.

Mint beszámoltunk róla, szerdán egy kihelyezett kormányülés után merényletet követtek el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen Nyitrabányán. A lövések akkor dördültek el, amikor Fico odalépett az őt üdvözlő tömeghez a városi kultúrház előtt. Úgy tudni, a politikust a hasán és a mellkasán érte találat. A földre zuhant, ezt követően a testőrei vitték el az autóig, amely a kórházba szállította. A támadót eközben a kivezényelt biztonságiak elfogták, egy helyszíni videón látni, amint egy férfit civil ruhás rendőrök tepernek a földre.

A történtek miatt azonnal megindult a belpolitikai csatározás. A Robert Fico vezette kormánykoalíció, vagyis a populista-szociáldemokrata Smer, a szintén szociáldemokrata Hlas és a szélsőjobboldali SNS közös sajtótájékoztatót tartott az ügyben. A Fico-féle Smer részéről Ľuboš Blaha azonnal nekiugrott a kormánykritikus sajtónak. „Évekig táplálta az összes liberális sajtóorgánum ezt a gyűlöletet. Akasztófát állítottak neki” - idézte a smeres politikust a Napunk. A Hlas részéről Peter Ziga valamivel óvatosabban fogalmazott, szerinte „ilyen szörnyű tett még nem történt Szlovákia történetében” és azt hangsúlyozta, hogy ami történt, az a két táborra oszlott társadalom és a felkorbácsolt szenvedélyek eredménye.

A szélsőjobboldali SNS-elnök, Andrej Danko teljesen kikelt magából és nyíltan nekiállt a kritikus sajtót fenyegetni. Az Új Szó szerint a Denník N munkatársait például „undorító disznóknak” titulálta, és közölte, hogy az SNS politikai háborút indít a kormányzattal nem szimpatizáló média ellen. A Markíza tudósítóját felszólította, hogy adja le az újságírói igazolványát. Mindemellett az ellenzéki politikusok között is megnevezett felelősként konkrét személyeket, például Igor Matovič korábbi miniszterelnököt, Robert Fico egyik fő ellenfelét. „Elégedettek vagytok? Azok vagytok? Hatalmas változások lesznek a médiában” - fenyegetőzött.

Egyébként mások mellett az emlegetett Igor Matovič is gyors felépülést kívánt a szlovák miniszterelnöknek. „Robert Fico hosszú évek óta a politikai vetélytársam. Mint embernek viszont gyors felépülést kívánok neki, és mélyen elítélek mindenféle erőszakot. Öklökkel és lövésekkel a politikában semmit nem érünk el. KÉREM, legyünk emberek” - fogalmazott.

Zuzana Čaputová leköszönő szlovák köztársasági elnök hasonlóképp elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból” - közölte. Mindazonáltal az ellenzéki Progresszív Szlovákia jelöltjeként államfővé választott politikus a kormányzati vádaskodásokkal szemben azt jelezte, a társadalomban tapasztalható gyűlölködő retorika gyűlöletből fakadó tettekhez vezet. Azt kérte továbbá, hogy senki ne alkosson elhamarkodottan véleményt a történtekkel kapcsolatban.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke úgy fogalmazott, „egyértelműen és élesen elítélünk bármiféle erőszakot. Bízunk benne, hogy Fico kormányfő rendbe jön, és ezt a szörnyű tettet mihamarabb felderítik.” Ennek ellenére az SNS-es Romana Tabák megzavarta az ellenzéki párt sajtótájékoztatóját és azt a kérdést szegezte neki, hogy „elégedett-e már”, mert a támadás szerinte az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető.

A történtekre Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke is reagált, de ő is odaszúrt egy kicsit a kormányzat közelmúltban tapasztalt lépéseinek. „A terrorizmus és az erőszak soha nem elfogadható! Mélységesen elítélem, hogy a nézeteltéréseket fegyverrel intézzük. Az emberi élet szent és sérthetetlen. Ez az eredménye annak, amikor a titkosszolgálati posztokat politikai alapon oszják: bárki rálőhet a miniszterelnökre” - írta.