Robert Fico;merénylet;Szlovákia;előzetes letartóztatás;

Ma hallgatják ki Robert Fico merénylőjét, a védelmi miniszter szerint Szlovákiában rendet kell tenni

Robert Kalinák szerint a kormányfő állapota stabil, de súlyos, korlátozottan lehet kommunikálni vele. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba.

Indítványozta az ügyészség Robert Fico szlovák kormányfő merénylőjének vizsgálati fogságba helyezését - írja a Paraméter. Az indítványról ma dönt a speciális büntetőbíróság Katarína Kudjáková szóvivő szerint.

A vádhatóság egyrészt a szökés, másrészt a bűnismétlés veszélye miatt javasolja Juraj Cintula letartóztatását. A 71 éves férfit várhatóan ma hallgatják ki, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítják, amiért 25 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat. Idős korát tekintve ez jó eséllyel azt jelenti, hogy soha nem jöhet ki a börtönből.

Az ügyben szombat délelőtt megszólalt Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes is, aki elmondta, Robert Fico állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos. A tárcavezető Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót Besztercebányán, amelynek a kórházába a miniszterelnököt vitték azuitán, hogy Juraj Cintula öt lövést adott le rá a pozsonyi kormány kihelyett nyitrabányai ülése után. 

Robert Kalinák szerint Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: a kormányfőt ellátó orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi. Kalinák kérdésre elmondta: a pozsonyi kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy rendet teremtsenek.

A merénylet híre sokkolta a nemzetközi közvéleményt. A Paraméter szerint nemrégiben Ferenc pápa is levelet írt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnöknek az ügyben. Ebben úgy fogalmazott, fájdalommal fogadta a szomorú hírt a miniszterelnök elleni merényletről. „Elítélem ezt a gyáva erőszakos cselekményt, és biztosítom önöket az Úrhoz intézett imáimról a miniszterelnök mielőbbi gyógyulásáért és felépüléséért. (...) A Mindenható áldását kérem, hogy harmónia és béke uralkodjon országotokban” - írta a katolikus egyházfő.