Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;Kőbánya;Szentkirályi Alexandra;önkormányzati választás 2024;

Volt olyan szavazólap, amelyen Szentkirályi Alexandráé mellett Karácsony Gergely nevét is kihúzták

Egy választópolgár emiatt adta vissza a szavazólapot a szavazatszámláló bizottságnak Budapest X. kerületében. A helyi választási iroda vezetője közölte, utólag már nem lehet megállapítani, hogyan keletkezett a kettős áthúzás, ezért nincs lehetőség további intézkedésekre.

Szentkirályi Alexandra mellett Karácsony Gergely neve is ki volt húzva azon a főpolgármesteri szavazólapon, amit az egyik kőbányai olvasójától kapott a Telex.

Szabó Krisztián, a helyi választási iroda vezetője a portálnak azt mondta, az érintett 25. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága (szszb) nem jelezte a problémát, de a megkeresés után tájékoztatást kért az szszb elnökétől és a jegyzőkönyv-vezetőjétől. Ebből pedig kiderült, hogy egy választópolgár a szavazófülkéből a kitöltött szavazólapjaival visszatérve valóban visszaadta a főpolgármesteri szavazólapot az szszb-nek, amelyen a jelölésről lemondott Szentkirályi Alexandrán kívül egy másik jelölt is át volt húzva.

Tájékoztatása szerint

a szavazólap átadásakor és lebélyegzésekor az szszb elnöke és a mellette helyet foglaló tagjai nem észlelték, hogy a szavazólapon hibás áthúzás szerepelne.

A fajtánként kötegekben elhelyezett szavazólapok közül a legfelsőt adták át az érkező választópolgárnak, ezeken az SZSZB-tagok szintén nem láttak kettős áthúzást.

Az szszb úgy döntött, hogy rontott szavazólapról van szó, és egy új, ezúttal már megfelelő szavazólapot adott át. Az testület a szavazókörben más hibás szavazólapot nem talált sem azok átadása, sem a szavazatok számlálása során, és ilyen problémát más szavazókörből sem jeleztek a kőbányai választási szervek felé.

A tájékoztatás szerint utólag már nem lehet megállapítani, hogyan keletkezett a kettős áthúzás, ezért a helyi választási irodának sincs lehetősége a további intézkedésekre.