Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;szavazólapok;Nemzeti Választási Iroda;főpolgármester-választás;Nemzeti Választási Bizottság;önkormányzati választás 2024;

Várhatóan már pénteken befejezik az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámlálását

A szavazólapoknak csütörtök délutánig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához.

Péntek reggel kezdi, és várhatóan aznap be is fejezi a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) erről szóló közleményében az áll, az NVI elnöke utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit az érvénytelen szavazólapok átadására, oly módon, hogy az urnabontás és az érvénytelen szavazatok csomagolásában és szállításában a helyi választási bizottság tagjai is részt vegyenek. A szavazólapoknak csütörtök délutánig, 16 óráig kell megérkezniük az NVI-hez. Az átvételt követően a szavazólapokat elzárják.

A tájékoztatás szerint

„az NVB a mintegy 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – a NVI közreműködésével – június 14-én reggel kezdi meg, és tervezetten aznap be is fejezi”.

A szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

A közlemény kiemeli, érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot,

  • amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz,

  • nem tartalmaz érvényes szavazatot,

  • illetve amin a szavazatot nem érvényesen adták le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal),

  • illetve kiesett jelöltre, listára adták le.

Azokat a szavazólapokat, ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni.

A döntés meghozatalára hat nap áll rendelkezésére, így az NVB legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről.

A főpolgármester-választás hétfő este hivatalossá vált eredményét – mely szerint Karácsony Gergely nyert, 324 szavazattal – Vitézy Dávid támadta meg, aki főként a túl sok érvénytelen szavazólapra alapozta kifogását. Erről szerdán további részleteket közölt. Szerinte legalább 20 kerület 202 szavazókörében nagy számban, rendszerszinten tévesen nyilvánítottak érvénytelennek olyan érvényes szavazatokat, amelyeken a már visszalépett jelölt, Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik, valódi jelölt nevét is bejelölték a választók. Az NVB szerda este 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében rendelte el az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.