Izrael;Palesztina;Örményország;palesztin államiság;izraeli-palesztin konfliktus;

Hivatalos, Örményország is elismerte a független Palesztinát

Nemrég Spanyolország, Norvégia és Írország is így tett.

Örményország hivatalosan is elismerte a független palesztin államot , Izrael heves ellenkezését kiváltva – írja a Reuters.

A jereváni diplomácia pénteki közleményében jelezte, Örményország támogatja az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) határozatát a gázai háborúban követelt azonnali tűzszünetről, és támogatja a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldását. 

Izrael persze nem fogadta jól Örményország döntését, a zsidó állam külügyminisztériumának szóvivője közleményben jelezte, „komoly megrovás” céljából beidézték az örmény nagykövetet. Az Izrael katonai megszállása alatt tartott Ciszjordánia felett korlátozott irányítást gyakorló Palesztin Hatóság azonban természetesen üdvözölte az örmény külügy határozatát. „Ez az elismerés pozitívan járul hozzá a szisztematikus kihívásokkal szembenéző kétállami megoldás megőrzéséhez, és elősegíti a biztonságot, a békét és a stabilitást minden érintett fél számára” - fogalmazott közleményében a Palesztin Hatóság elnöksége.

Előzőleg három nyugati ország, Spanyolország, Írország és Norvégia döntött úgy, hogy nem vár tovább az egyre súlyosabb helyzetbe kerülő térség ügyének politikai rendezésére és hivatalosan is elismeri a független Palesztinát. Emiatt Izrael Madridból, Dublinból és Oslóból is visszahívta a nagyköveteit májusban.

A téma azután lett ismét aktuális, hogy az október 7-ei Hamász-terrortámadást követő izraeli megtorló háború több tízezer civil halottat és Gáza szinte teljes elpusztítását eredményezte, egyben humanitárius katasztrófa alakult ki a térségben. A történtek miatt felerősödtek azok a hangok, amelyek a térség ügyének hosszútávú és megnyugtató rendezését követelik. A kétállami megoldás - amely a területen viszonylagos etnikai vonalak mentén egy izraeli és egy palesztin államot is létrehozna - elvi szinten széles körű nemzetközi támogatottságot is élvez, csakhogy két fő ellenzője van: Izrael és a Hamász.