sérülés;futball-Eb 2024;Varga Barnabás;

Varga Barnabásért aggódott a komplett futballvilág, életveszélyes lehet vakon hagyatkozni az európai szövetség protokoll-előírásaira

Tényleg az egész világot megrázta a magyar válogatott támadójának a súlyos arcsérülése a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon.

Túl van a nehezén Varga Barnabás: a Ferencváros támadóját – aki a skótok elleni vasárnapi Eb-csoportmeccsen Angus Gunn kapussal ütközve többszörös arckoponyacsont-törést, agyrázkódást szenvedett, illetőleg eszméletét vesztette – Stuttgartban tegnap délelőtt megoperálták. Állapota stabil, ha minden jól megy, szerdán kiengedik a kórházból.

Mindenki róla beszél

A világsajtót bejárták a képek, ahogy rémült, fátyolos tekintetű játékosok veszik körbe a 29 éves magyar csatárt, ahogy a szintén földön fekvő Angus Gunn skót kapus mellett az egyik orvosi stábtag tartja a földön fekvő Varga fejét, ahogy lepellel takarják el a kamerák elől a magatehetetlen, önkívületben lévő játékost, s ahogy Szoboszlai Dominik kétségbeesve igyekszik a hordárokat a pályára cibálni, mert addig nem léphettek pályára, amíg Facundo Tello argentin játékvezető erre engedélyt nem adott.

Tíz drámaian hosszú perc után Varga Barnabást végül mindkét szurkolótábor tapsa kíséretében szállították kórházba.

Kritikai kereszttűz

Az eset kapcsán a BBC elnézést kért a brit nézőktől, amiért az Európai Labdarúgó-szövetség előírásával ellentétben a nézők premier plánban láthatták az eszméletét vesztett Vargát. A közszolgálati médium azzal érvelt, hogy a helyi televíziós közvetítést használják, ami azt jelenti, hogy csak korlátozottan tudják ellenőrizni a beérkező képeket.

A brit sajtó címlapon számolt be a magyar győzelemről; a Telegraph azt emelte ki, hogy a győztes gól indokolt, vad magyar ünneplése ellenére az igazi siker az lesz, ha kiderül, hogy a játékos tényleg jól van, s maradéktalanul felépül.

A lap – akárcsak a Daily Mail, a The Sun és megannyi orgánum – külön cikket szentelt Vargának, fel­elevenítve, hogy a csatár hat szezonon át, 2010 és 2016 között az SV Eberau csapatában játszott a Burgenlandligában, az osztrák labdarúgás regionális, negyedik osztályában, majd később Paksra került, ahol igazán kidomborodott gól­érzékenysége; első szezonjában majdnem meccsenként egy gólt szerzett, és a magyar bajnokság gólkirálya lett.

Majdnem megismétlődött

Szintén minden lap felidézte a dán Christian Eriksen három évvel ezelőtti összeesését, amikor a középpályás Koppenhágában szív­problémák miatt rosszul lett, s percekig lebegett élet és halál között. „A körülmények kísértetiesen emlékeztettek a 2021-es Eb-n történtekre; noha a sérülés különböző volt, az érzékenységek ugyanazok. Igazán elvárható lett volna, hogy a kamerák ne időzzenek hosszasan a szenvedő játékoson, miként az is, hogy jóval gyorsabban hozzák be a pályára a hordágyat.”

Hogy a kontinenstornán meghívottként szereplő dél-amerikai bíró miért nem adott engedélyt a mentősök pályára lépésére, amikor már mindenki kétségbeesve várt a hordárokra, arról megoszlanak a vélemények. A kézenfekvő magyarázat, hogy Tello arra várt, hogy a videóbírók visszanézzék, kielemezzék az esetet, s kiderüljön számára is, valójában mi történt.

Erre mondta a mentőorvosként focimeccseken is dolgozó Zacher Gábor oxyológus: „Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van!” A szakember az rtl.hu-nak nyilatkozva így folytatta:

„A német egészségügyi ellátórendszer a világon az egyik legjobb, az akut, sürgősségi ellátásuk fantasztikus, és akkor ilyen hibát követnek el?…”

Szerinte ilyen súlyos esetben, függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, az egészségügyi személyzetnek „kutya kötelessége elindulnia, mert ember­életről van szó”.

Az persze egészen más helyzet, amikor mondjuk két játékos összerúg, akkor nyilván érvényesek az előírások. A kispadnál lévő hordágycsapat, avagy a pitch doctor, azt követően léphet pályára, ha a vizsgáló orvosok fejük fölött két karjukat keresztbe téve erre jelzést adnak.

Vártak a jelzésre

„A játékvezető dönt arról, hogy könnyebb sérülések esetén bejöhet-e a csapatorvos vagy gyúró a játéktérre, de a mentők behívása nem az ő hatásköre” – ezt már egy neve elhallgatását kérő, a labdarúgásban dolgozó orvos magyarázta a Népszavának. A bíró akkor rendeli be a mentőket a pályára, ha a sérült futballistát a pályán megvizsgáló orvos ezt szükségesnek látja.

Ez az általános eljárásrend, de a nagyobb tornákon külön megbeszélés zajlik az esemény szervezője (az Eb esetében ez az UEFA), a rendőrség, a mentősök és a játékvezetők képviselői között. Ilyenkor pontosítják a részleteket; ezek közé tartozik az is, mikor mehetnek a mentősök a pályára.

Az alapszabály az, hogy a játékvezető engedélye nélkül senki sem léphet a játéktérre, és senki nem is hagyhatja azt el. Súlyos sérülés esetén azonban az észszerűség sokszor felülírja a szigorú előírásokat.

Varga Barnabás sajnálatos sérülésénél Szoboszlai, a magyar válogatott csapatkapitánya húzta be a pályára a keréken guruló hord­ágyat. Jogosan okozott volna közfelháborodást, ha a szabályokra hivatkozva sárga lapot kapott volna azért, mert súlyosan megsérült társa segítségére sietett.

Minden rendben volt

Az UEFA egyébként tegnap közleményben jelezte, hogy ami történt, az teljesen rendben zajlott.

„A koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között profi volt, minden orvosi folyamat a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Nem volt késés a játékos kezelésében és ápolásában” – írta közleményében az európai sportszervezet.

Mindez különösen álságosnak hat Eriksen kis híján tragédiába torkollt esete után, meg hogy minden józan gondolkodású ember szerint a hordároknak már rég indulniuk kellett volna Vargához. Ám az UEFA álláspontja szerint minden flottul zajlott. „A csapatorvos másodpercekkel az eset után már beavatkozott, majd egy másik orvos végzett el vizsgálatot a szokásos gyakorlatnak megfelelően. A mentőcsapat az előírásoknak megfelelően a pálya szélén várt, és utána érkezett a hordágy, amikor kérték a játékos elszállítását” – fogalmazott az UEFA.

Holnap kiengedhetik

Pánics Gergely, a Ferencváros labdarúgócsapatának a helyszínen tartózkodó orvosa az elsősegélynyújtás mikéntjét nem akarta kommentálni. Ugyanakkor meglátogatta a kórházban a zöld-fehérek támadóját, s – ahogy a fradi.hu-nak fogalmazott – azt tapasztalta, hogy szakértő kezekben van, s nagy odafigyelésben részesül. „Ha az állapotában nem áll be változás, akkor talán már szerdán kiengedik a kórházból” − tette hozzá a szakember.

Erőt adó jókívánságok

A továbbjutás küszöbére jutott magyar válogatott (hogy a gárda miként folytathatja szereplését a nyolcaddöntőben, arról a 15. oldalunkon írunk részletesebben) győztes góljának szerzője, Csoboth Kevin, az együttes csapatkapitánya, Szoboszlai s több társuk Varga feliratú mezben fejezte ki támogatását társuk felé. De rajtuk kívül a futballvilág legnagyobb sztárjai is jelezték együttérzésüket. Többek között Antoine Griezmann, a francia válogatott támadója egy szívvel és Varga nevével kívánt jobbulást a magyar csatárnak.