Európai Unió;Orbán Viktor;diplomácia;diplomáciai viszály;nemzetközi jog;orosz-ukrán háború;

Az EU-s nagykövetek kimondták, hogy a békemissziójával Orbán Viktor ártott az egységnek

A téma a lengyel kormány javaslatára került napirendre. Bár egyetlen ország képviselője sem javasolta a magyar EU-elnökség megszüntetését vagy lerövidítését, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint minden eszközt meg kell vizsgálni a soros magyar elnökség megállítására.

Orbán Viktor szembement az állam- és kormányfői tanács nyilatkozatainak betűjével és szellemével, és ezzel ártott az EU egységének. Egy jól tájékozott EU-s forrás szerint ezt az álláspontot fogalmazták meg a tagállamok nagykövetei szerdán, amikor Brüsszelben véleménycserét folytattak a magyar miniszterelnök közelmúltban tett kijevi, moszkvai és pekingi látogatásáról.

A téma a lengyel kormány javaslatára került napirendre, ám az EU Tanács soros elnöki tisztségét betöltő és ily módon az ülést vezető Magyarország elérte, hogy megtárgyalásán csak a nagykövetek legyenek jelen, megakadályozva a részletek kiszivárgását. 

Mint beszámoltunk róla, a magyar miniszterelnök az elmúlt napokban váratlanul és az uniós partnerekkel való egyeztetés nélkül indult „békemisszióra” Kijevbe, Moszkvába és Pekingbe. Találkozóira az EU Tanács magyar elnökségének kezdetén került sor, ezért megrökönyödést váltottak ki Brüsszelben és az európai fővárosokban. Vezetők sora bírálta Orbán Viktor lépéseit, különösen kézfogóját Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Josep Borrell, az EU fődiplomatája nyilatkozatában leszögezte: a magyar vezető nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, az Unió világos álláspontja kizárja a huszonhetek és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt.

A szerdai nagyköveti ülésen a budapesti kormány képviselője azzal érvelt, hogy Orbán Viktor szigorúan kétoldalú látogatásokat bonyolított le, és megbeszélésein azt próbálta kipuhatolni, hogy melyek a tűzszünet megvalósíthatóságának a feltételei. Informátorunk szerint a szlovák nagykövet kivételével valamennyi vezető diplomata egyértelművé tette, hogy nem tartja hitelesnek a magyarázatot, mivel a találkozókra néhány nappal a magyar EU elnökség hivatalba lépése után került sor, a helyszíni híradásokban a magyar fél az elnökségi logót használta és Vlagyimir Putyin orosz elnök is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy éppen Magyarország áll az Unió kormányrúdjánál. A nagykövetek szerint a magyarok egyértelműen és szándékosan elmosták a határt a kétoldalú és az elnökségi vizit között.

A tanácskozáson az EU Tanács jogi szolgálata ismertette a véleményét, amely megerősítette, hogy a soros elnökségnek csak korlátozott szerepe lehet az EU külső képviseletében.

Mint forrásunk kifejtette, a vita végén egyetlen ország képviselője sem javasolta az elnökség megszüntetését vagy lerövidítését, ami néhány napja még szóbeszéd tárgya volt Brüsszelben. 

A nagykövetek nem döntöttek konkrét intézkedésekről sem, ezúttal beérték annyival, hogy egyértelmű üzenetet küldtek a soros elnök magyar kormánynak.

A kormányközi Tanácsnak minden eszközt meg kell vizsgálnia, hogy miként lehet megállítani a magyar uniós elnökséget. Mi ezzel a javaslattal fogunk érkezni a házbizottság csütörtöki ülésére, és szeretnénk, ha a parlamenti többség csatlakozna a felhívásunkhoz – mondta lapunknak Valerie Hayer, az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője. A politikus a napokban levelet írt Charles Michelnek, az állam- és kormányfői testület elnökének, amelyben felkéri, hogy tájékoztassa az Orbán Viktor “békemissziójáról” kapcsolatos álláspontjáról a képviselő-testületet a jövő heti plenáris ülésen.

Bóka János Európa-ügyi miniszter — aki a nagyköveti üléssel egyidőben tartott nemzetközi sajtótájékoztatót Brüsszelben — megismételte a budapesti álláspontot, amely szerint Orbán Viktor nem az Uniót képviselte a tárgyalásain, látogatásai után pedig az őszinte együttműködés jegyében tájékoztatta a vezetőket, jóllehet semmiféle előírás nem kötelezi rá. Szerinte az utazásokkal Magyarország nem sértett uniós jogot vagy elvet. Eddig egyik tagállam sem jelezte, hogy bojkottálni kívánná a miniszteri szintű találkozókat és alacsony rangú tisztviselővel képviseltetné magát az eszmecseréken — fejtette ki arra utalva, hogy a versenyképességi tanács hét eleji budapesti informális ülésén több köztisztviselő vett részt, mint politikus. Bóka úgy vélte, nem a résztvevők rangja fontos, hanem az értelmes véleménycsere.