sztrájk;béremelés;Hankook;Vegyipari Dolgozók Szakszervezete;

2019-03-11 11:15:55

Jutalommal törné le a sztrájkkedvet a Hankook

Komoly jutalmat ígér a Hankook azoknak a dolgozóknak, akik nem lépnek sztrájkba. Azt is közölték: a munkabeszüntetés ideje alatt nem tárgyalnak.

„A munkát végző lojális munkatársak a munkájukat felveszik, és feletteseik utasításait követik, ahogy máskor is. Ők, akik ezekben az időkben is elkötelezettséget mutatnak, komoly jutalomra számíthatnak.” Többek között ezt írta a Hankook dunaújvárosi gumigyárában a dolgozóknak Lee Dae Wan, a cég HR Team menedzsere vasárnap „Tájékoztatás a sztrájkkal kapcsolatban” címszóval. A lapunk birtokába jutott dokumentum 5 pontban sorolja fel a „tudnivalókat”: ezek között az is szerepel, hogy a sztrájkban résztvevők nem jogosultak sem munkabérre, sem egyéb pótlékokra és jutalmakra. Jelezték továbbá azt is: „Sztrájk alatt az egyeztetés szünetel. Tárgyalni csak nyugodt légkörben lehet!”

Mindez különösen annak fényében sajátságos, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. éppen vasárnap kérte ki magának közleményében a cégnél sztrájkot szervező Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének „alaptalan vádaskodásait”. Azt írták: nem igaz, hogy a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. Kérdés, miként értelmezhető akkor a jutalmak megvonásának kilátásba helyezése, illetve annak rögzítése, hogy sztrájk ideje alatt nem hajlandóak egyeztetni.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy vasárnap hajnalban sem sikerült egyezségre jutniuk a cégvezetéssel az idei béremelést illetően, ezért hétfőn nulla órától bármikor sztrájkba kezdhetnek a dolgozók. Közölte: a VDSZ nem hátrál meg, hiába fogalmazott meg hadüzenetet a gyár vezetése a sztrájkhajlandóság letörése érdekében. A hosszabb sztrájk pontos időpontját azonban csupán annak kezdete előtt fogják közölni. Ezt megelőzően múlt szerdán a dolgozók már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a dunaújvárosi gyárban.

Székely Tamás most azt mondta lapunknak: szándékosan nem kezdték meg eddig a sztrájkot, mert „csapdát állítottak” a cégvezetésnek, hogy lássák, mivel igyekeznek presszionálni a dolgozókat. "Most már egyértelmű, hogy a cég törvénysértő magatartást folytat, hiszen például a sztrájktörvény 4. paragrafusa kimondja: a munkabeszüntetés ideje alatt a munkáltató köteles egyeztetni a szakszervezettel. Az pedig, hogy a vezetőség jutalmat ígér a nem sztrájkoló dolgozóknak, kőkemény zsarolás" – fogalmazott a VDSZ elnöke. Jelezte: sztrájk mindenképpen lesz, de a fentiek miatt továbbra sem árulta el annak pontos időpontját, mivel látni szeretnék, „mi van még a tarsolyukban”.

A szakszervezet és a Hankook között kezdetektől nem volt zökkenőmentes az idei béremelésekről zajló egyeztetési folyamat, a Hankook február végén egyoldalúan fel is függesztette a tárgyalásokat. Erre válaszul a helyi szakszervezet március elején megalakította a sztrájkbizottságot, és benyújtotta bérkövetelését: 18 százalékos alapbér-emelést, és többek között a bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést szeretnének elérni. Székely Tamás szerint az ezt követő tárgyalásokon a vezetőség egyszer sem állt elő saját javaslattal, ugyanakkor kirúgással, a munkásszállásról történő eltávolítással fenyegetik a dolgozókat. Utóbbit a Hankook Tire Magyarország Kft. szintén közleményben cáfolta.

figyelmeztető sztrájk másnapján a Hankook 13,6 százalékos átlagos bérfejlesztést fizetett ki a dolgozóknak. Ebből azonban nem minden dolgozó részesült azonos mértékben, a szakszervezet „pofapénznek” és „egyoldalú diktátumnak” nevezte az emelést. A figyelmeztető sztrájkban magas volt a munkavállalói részvétel, ez meglepte a cég vezetését – fogalmazott. A VDSZ elnöke szerint a történtek azt jelentik, hogy a cégvezetés már előre tudta, hogy milyen mértékű béremelést akar végrehajtani, azaz terveiket a bértárgyalásokon eltitkolták.

A dolgozók elégedetlensége most főként abból fakad, hogy a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelésnek nevezett kifizetés differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelenti, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek.

Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre – mondta.

A Hankook vezetősége eközben olyan „hirdetményeket” is közzétesz a dolgozók között, amelyek a sztrájkot mind a gyár, mind a dolgozók szempontjából káros és veszélyes dolognak állítják be. Az Index birtokába jutott, Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató által jegyzett dokumentum előbb a cég sikereit sorolja, majd sötétebb hangnemre vált. A szöveg tartalma azt engedi sejtetni, hogy a sztrájk nem csak, hogy nem fog jobb feltételek hozni, hanem az eddig felajánlott béremelések is veszélybe kerülhetnek miatta. Majd egy vörös betűkkel szedett részben arra figyelmeztet: a gyártási számokra kell koncentrálni, mert „gyártás nélkül nincs jövőnk”.

A „Magatartási szabályok a sztrájk alatt” című, szintén Lee Dae Wan HR-vezető által jegyzett hirdetmény pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a károkozás, önkényes viselkedés rendőrségi eljárást von maga után, és „az agresszív munkatársakra számonkérés vár”. A szöveg azt is rögzíti, hogy a sztrájkoló dolgozók csak a 2-es számú étteremben és a mellette lévő dohányzóhelyen tartózkodhatnak. Ez a helyiség az Index gyárban dolgozó olvasója szerint nem alkalmas több száz ember biztonságos befogadására.

Múlt szerdán a kiélezett helyzet ellenére szinte teljes létszámban sztrájkoltak a dunaújvárosi dolgozók. A VDSZ szándékosan műszakváltás idejére időzítette a kétórás munkabeszüntetést, így két műszak több mint ezer dolgozója nem vette fel a munkát, a gyárban teljesen leállt a termelés.