Előfizetés

Menczer Tamás szerint azért támadják Szijjártó Pétert a nyaralásával, mert a munkájában nem tudják megfogni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 22:35
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Dolgozik az állami gépezet.
Lojális munkavállaló módjára védte Menczer Tamás külügyi államtitkár miniszterét, Szijjártó Pétert a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Földi-Kovács Andrea műsorában Szijjártó Péter adriai jachtozása is szóba került. A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár megjegyezte, hogy Szijjártó Péter is elmondta, hogy ő a jogszabályokat és a törvényeket nyaralásán és egyébként is mindig betartja
– Ez egy családi vakáció volt, ami a magánélet része, és a mi álláspontunk szerint a magánélet védelme mindenkit megillet

– tette hozzá Menczer Tamás.

A műsorvezető kijelentette, hogy ez világos, de a miniszter közfeladatot lát el. Ezért arról kérdezte az államtitkárt, hogy nem tartja-e aggályosnak azt, hogy a tárcavezető egy olyan jachton nyaralt a családjával és a barátaival, ami egy kormányközeli vállalkozó, Szíjj Lászlónak a tulajdonában van.
– Én máshogy közelíteném meg, szerintem azért támadják a külügyminisztert a családi nyaralásával, mert a munkájában semmivel sem tudják megfogni. Szerintem itt van a lényeg

– válaszolta Menczer Tamás.

Arra a kérdésre, hogy fizetett-e az útért, azt felelte, hogy Szijjártó nem osztott meg vele ilyen részleteket erről, de azt elmondta neki, hogy semmiféle közpénzt nem érintett az út.
Az is szóba került, hogy a külügyminisztérium dolgozói számára nincs home office. Menczer Tamás elismerte, hogy valóban nem dolgozhatnak otthonról a munkatársak, mert egy minisztérium nem egy átlagos munkahely, ott a home office nem lehetséges. Múlt héten az Átlátszó számolt be arról, hogy Szijjártó Péter az Adrián nyaralt családjával, méghozzá a 4. leggazdagabb magyar, az építési nagyvállalkozó Szíjj László többmilliárdos luxusjachtján, a Lady Mrd-on. Szíjj cégei nem mellesleg sorozatban nyerik meg a nagy összegű, állami közbeszerzési pályázatokat. A Népszava értesülései szerint egyébként napi tízmillió forintba kerülhet annak a jachtnak a bérlése, amin a miniszter családjával nyaralt, miközben Szijjártó fizetése „alig” havi 1,9 millió forint. (A 444 nyomán.) 

Megsemmisítette a bíróság a momentumos polgármester első felfüggesztését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 20:54

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A gödi városvezető arra számít, hogy jövő héten a második felfüggesztéséről is hasonló döntés születik.
Megsemmisítette a bíróság Balogh Csabának a képviselő-testület általi első felfüggesztését – jelentette be Göd momentumos polgármestere pénteken közösségi oldalán. A városvezető azután fordult bírósághoz, hogy a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló többség július 31-én két hétre felfüggesztette őt hivatalából. A felfüggesztés lejártakor augusztus 12-én a testület újabb 30 nappal meghosszabbította azt. Balogh Csaba a Mércének azt nyilatkozta, hogy 
a bíróság egyetértett az általa emelt kifogással, hogy mind eljárásrendileg, mind koncepcionálisan hibás volt a felfüggesztésének az indoka.

A felfüggesztést végzők ugyanis azzal érveltek, munkavégzés közben követett el vétségeket Balogh, ám az erről szóló fegyelmi vizsgálat le sem zárult addig, amíg a felfüggesztésről szóló szavazás megtörtént.
A városvezető hangsúlyozta, a megsemmisítés azt jelenti, hogy visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a bíróság a felfüggesztését, ami azt jelenti, hogy az ebben az időszakban polgármesteri feladatokat ellátó Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül.

Ez azt jelenti, hogy Baloghnak utólag át kell néznie a kérdéses két hétben hozott döntéseket, és azokat utólag vagy el kell fogadnia, vagy el kell utasítania.  Balogh Csaba erről azt mondta a Mércének, hogy a jóhiszemű döntéseket el fogja fogadni, ám ahol a rosszhiszeműség gyanúja felmerül – főként fajsúlyosabb döntéseknél, mint amilyen a szerződéskötés vagy a beszerzési szabályok módosítása –, ott elutasítással fog élni. A második, immár harminc napos felfüggesztésével kapcsolatban is fellebbezett a bíróságnál. Úgy véli, hétfőn-kedden ezzel kapcsolatban is kedvező ítéletet kap.
A tavaly októberi önkormányzati választáson győztes ellenzéki pártkoalíción belül a nyár elején romlott meg végérvényesen a kapcsolat. Balogh július elején visszavonta mindkét alpolgármestere, a DK-ból azóta kilépett Lőrincz László és az LMP-s Fülöp Zoltán megbízatását, miután nyílt konfliktus robbant ki a város és a Samsung-gyár közötti tárgyalások nyomán.

Újabb kormánypárti politikus került karanténba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 19:36
Schanda Tamás
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Botár Gergely/kormany.hu / MTI
Schanda Tamás első tesztje negatív lett.
Ahogyan több kollégám és barátom, én is karanténba kerültem a családommal együtt – jelentette be Facebook-oldalán Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte azt is, hogy az első teszt eredményét már megkapta, és negatív lett.
Egymás után érkeznek a hírek arról, hogy éppen melyik kormánytag kerül karanténba. Szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára házi karanténba vonult. A Kormányzati Tájékoztatási Központ később azt is közölte: Kovács Zoltán és Dömötör Csaba államtitkárok, valamint Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is otthoni karanténban tartózkodnak. Varga Judit egy Facebook-posztban tudatta, hogy hétfőn egy fertőzött személlyel találkozott, és szintén karanténba vonult. Azt már Gulyás Gergely közölte a pénteki Kormányinfón, hogy az igazságügyi miniszter Trócsányi Lászlóval találkozott. Az EP-képviselő szervezetében kimutatták a fertőzést.
Hende Csaba frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, valamint Nacsa Lőrinc, a KDNP frakció szóvivője szintén házi karanténba került. Mindkettejük tesztje negatív lett, ahogyan Orbán Balázs első tesztje sem mutatta ki a fertőzést. Gulyás Gergely azóta két negatív teszt birtokában már ki is szabadult az elkülönítésből.