Előfizetés

Hivatalos: visszadobta Tarlós feljelentését a rendőrség, nem nyomoznak a fővárosi beruházások után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.31. 10:50

Fotó: Népszava
A jelek szerint nem talált korrupcióra utaló nyomokat a Nemzeti Nyomozó Iroda a nagy budapesti beruházásoknál.
Nyomozók kopogtathatnak a Városházán - írtuk meg július végén, miután kiderült, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester feljelentést tett az utóbbi évek nagy fővárosi beruházásai, köztük a 4-es metró építése, a Rác Fürdő, a patkányirtási tender, a Bálna eladása és az állatkerti Biodóm sok tízmilliárdos komplexuma kapcsán. Arról is beszámoltunk, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság feljelentés-kiegészítést kért az ügyben, vagyis a főváros jelenlegi vezetésétől kérhetnek majd be dokumentumokat. 
Az ORFK szerint azonban a felsorolt ügyekben nincsen semmi látnivaló,

a lapunknak küldött levelükből legalábbis ez derül ki. 
„A volt főpolgármester több fővárosi projekt kapcsán 2020. június 29-én tett feljelentése az Országos Rendőr-főkapitánysághoz 2020. július 3-án érkezett. A feljelentésben foglaltak kivizsgálására az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki. Az ügyben 2020. július 9-én feljelentés kiegészítést rendeltek el, melynek eredményeként a nyomozó hatóság 2020. augusztus 6-án a feljelentés elutasításáról hozott határozatot. A határozat ellen ez ideig panasz nem érkezett.” 
- írta a rendőrség sajtóosztálya.

Tarlós előrement, és tisztázta magát

Ezzel hivatalosan is megerősítették azt, amiről Tarlós a napokbban már az ATV-nek beszámolt: a fenti ügyekben nem lesz rendőrségi nyomozás, tehát azokat a beruházásokat sem vizsgálják, amiket Tarlós István 2010-2019 közötti városvezetése idején startoltak el. A volt főpolgármester azért tett feljelentést, mert Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes korábban elmondta: a Fővárosi Közgyűlés Havasi Gábor vezetésével vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására. Tarlós István ezt időhúzásnak tartotta, és - bár szerinte saját vezetői ciklusaira nem vetül a korrupció árnyéka – mint fogalmazott, Kerpel-Froniusék helyett megtette a döntő lépést, ezzel pedig magának és másoknak is tartozott. Ha Kerpel-Froniusnak igaza van, akkor nem kell másfél évig vacakolni a bizottságosdival – ha nincs, akkor azt is tisztázni kell, mondta korábban a Népszavának az ügyről Tarlós.

178 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt egy beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.31. 08:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
103 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.
178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 68 éves idős beteg, az elhunytak száma így 615 főre emelkedett, 3761-en pedig már meggyógyultak - közölte hétfő reggel a kormányzati tájékoztatási honlap. Az aktív fertőzöttek száma 1763 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 103 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 8982-en vannak, és 428 150 mintavétel történt. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2700) és Pest megyében (869) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (435), Komárom-Esztergom (334), Zala (286), Borsod-Abaúj-Zemplén (186), Veszprém (179), Hajdú-Bihar (185) és Csongrád-Csanád megye (176). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (25).  
Felhívják a figyelmet arra, hogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni - teszik hozzá.    Továbbra is azt kérik, hogy kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiataloktól kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

A járvány miatt az összes személyes előadást lemondták az ELTE Természettudományi Karán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.31. 08:00
AZ ELTE Természettudományi Tanszékének épülete
Fotó: Faludi Imre / MTI
Online tanításra állnak át, mivel a fertőzés az egyetemi csoportok között terjed a leggyorsabban.
Lőttek az úgynevezett hibrid oktatási rend bevezetésének az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, miután a járványhelyzet sokkal gyorsabban romlik, mint azt a kari vezetés remélte - írja a hvg.hu
A dékán minden előadás és szeminárium jelenléti megtartását betiltotta a karon, azeket az órákat hétfőtől online formában kell megtartani A digitálisan nehezen kivitelezhető labor- és terepgyakorlatok egyelőre megtarthatók hagyományos formában.
Mint a lap megjegyzi, az ELTE TTK vasárnap este kiadott tájékoztatója fontos szempontokat vet fel. "A még néhány nappal ezelőtt is érvényes helyzethez képest jelentősen megugrott annak a veszélye, hogy a jelenléti oktatás – még az eredetileg tervezett, korlátozott formában is – az egyetemen terjedő fertőzési láncokhoz vezet. Ez a kockázat elérte azt a szintet, amit nem tartunk elfogadhatónak, kollégáink és hallgatóink egészségének védelme érdekében" – olvasható a Kacskovics Imre dékán által aláírt közleményben. 
A közlemény kiemeli, a karvezetés értesülései szerint
"az elmúlt napok fertőzési hulláma nagyon magas arányban érinti az egyetemi hallgatók korosztályát, számos fertőzési góc egyetemi (nem ELTE!) szervezésű rendezvényhez, illetve jelentős részben fiatalok által látogatott szórakozóhelyekhez köthető".

A Pénzcentrum megszerezte Müller Viktor, a TTK dékánhelyettesének hallgatóknak szétküldött  levelét, ebben pedig, ha lehet, még erősebb állítás szerepel: Müller ugyanis arról ír, hogy 
"Értesüléseink szerint a valószínűsíthető COVID-19 fertőzések száma jelentősen meghaladja a diagnózissal megerősített esetekét."

Dübörög a járvány, de Kásler szerint indulhat a tanév

Az elmúlt napokban gyorsan emelkedett az új fertőzöttek száma, vasárnap reggel már 292 főt számlált a napi mutató, vagyis a csütörtöki 91 esethez képest négy nap alatt több mint háromszorosára nőtt az észlelt új fertőzések száma.  A közoktatásért felelős Kásler Miklós ezzel együtt még vasárnap reggel is arról beszélt, a Kossuth Rádió műsorában hogy a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett hagyományos módon indulhat a tanévkezdés.