Előfizetés

Cate Blanchett és Helen Mirren is kiállt a Színművészeti mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 15:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Salman Rushdie után újabb világsztárok fejezték ki együttérzésüket az autonómiájától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetem felé.
David Lan, a londoni Young Vic színház egykori igazgatója szervezi azt az aláírás gyűjtést, amelyben a brit film- és színházi világ kiválóságai tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen – írja a Magyar Hang.
A hetilap szerkesztőségébe eljuttatott – az újság szerint ésfolyamatosan bővülő – lista aláírói között megtalálható az itthon is jól ismert és többszörös Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjnyertes Cate Blanchett, valamint a szintén Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjas Helen Mirren színművész. Utóbbi az Emmy-díjat is elnyerte.  A listán szerepel Peter Brook színházi és filmrendező is, aki számos Shakespeare-filmet is rendezett. Aláírta mások mellett Colm Toibin, Philip Pullman és Michael Chabon író, valamint Stephen Frears és Richard Eyre rendező is. Mint arról a Népszava is beszámolt, Salman Rushdie brit író is kiállt az SZFE mellett, neve  pedig a Magyar Hang által említett íven is szerepel. De az intézmény Facebook-oldalának tanúsága szerint az Európai Színházi Unió tagjai is az SZFE mellett állnak, csakúgy mint az Európai Filmakadémia.
Vasárnap délután tízezres tömeg vett részt az egyetem védelmében szervezett demonstráción. A résztvevők az SZFE épületétől a parlamentig juttatták el a Charta Universitatis-t, amely leszögezi a diákok alapelveit, így például a politikai és gazdasági hatalomtól való függetlenség ideáját. Az SZFE hallgatói keddre virradóan foglalták el az egyetem épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. 

Jirí Menzel, hiányozni fogsz

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.09.07. 14:47

Fotó: Népszava
Életének 83. évében elhunyt Jirí Menzel filmrendező.
Elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh színész-rendező. Ezzel a mondattal nagyon nehezen tud mit kezdeni az ember. Óriási veszteség a világ filmművészetének, a cseh kultúrának és a magyar kánonnak egyaránt, hiszen elemi módon kapcsolódott Menzel hozzánk. Számos alkalommal dolgozott magyar színházakban, Szabó Istvánnal való barátsága miatt fel-felléptek egymás műveiben. Ha kellett, ha szükség volt rá, jött. Dolgozni, barátkozni, vagy akár életműdíjat kapni – például 2017-ben a miskolci CineFestre, ahol tréningruhában vette át az elismerést. Mert akkor azt érezte kényelmesnek. Az ő esetében ezt senki sem gondolta manírnak, ez a fogalom rá nem volt értelmezhető, alkalmazható. Mindenkinek van kedvenc Menzel filmje, van, akinek az 1967-es, Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok a perfekt menzeli zseni, másoknak az 1985-ös Az én kis falum. Ezek generációs kultművek, lévén, hogy fiatalabb vagyok, nekem az 1994-es Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai az, amit a legtöbbet idéztem életemben, ha e különleges művész humorát kellett gyorsan jellemezni. Akárhányszor sütök el egy-egy poént a filmből, mindig nagy sikert aratok – hála Menzelnek. 
Szabó Istvánnal Menzel 70. születésnapján Budapesten
A sors iróniája, hogy véletlenül lett filmrendező. Színházi rendezőnek jelentkezett az egyetemre, ahol a felvételein eltanácsolták, így akkor gyorsan átment a filmesekhez, ahol tárt karokkal várták. Utólag úgy látta, ez óriási szerencse volt, mert a filmes szakon olyan emberekkel találkozott, akiktől végül tanulni is lehetett. Aztán később úgyis rendezhetett színházat, azt már senki sem tudta megtiltani neki. Kedvenc példája, hogy nem csak ő surrant be a hátsó ajtón, Evald Schorm volt az, aki világ életében operarendező akart lenni, aztán a diplomájába mégis az van írva, hogy filmrendező. Jirí Menzel távozásával nem csak egy zsenivel lett kevesebb a világ. Olyan karaktert veszítettünk el, aki sikerei ellenére megmaradt közvetlen embernek. Ha összefutottam vele valahol a világon, ugyanaz a szerény ember volt, aki csak akkor panaszkodott, ha túl sok drámával kellett szembenéznie. A nevetés volt az életereje. 
2004-ben az Új Színházban rendezett és játszott is
Fotó: Népszava
Hitvallása volt, hogy az élet összes kihívása is csak sorsirónia. 2013-ban megkérdeztem tőle, hogy miért ennyire szerény. Nehogy az emberek öntelt és beképzelt tahónak tartsák – válaszolta. Hozzátéve: gyakran eszébe jutottak édesanyja szavai: „Kisfiam, mindig legyél nagyon szerény!” Hogy mire tanította még az édesanyja? Legyen illedelmes, ne legyen törtető, ne beszéljen hülyeségeket..., és, hogy vigyázzon a lányokkal. Ennek megfelelően Menzel bevallása szerint a nőknél mindig az együttérzést kereste. „Azt a látszatot keltettem, hogy úgy érezzék, védelemre szorulok és engem pátyolgatni kell.” – mesélte mosolyogva. Jirí Menzel, hiányozni fogsz. Nem csak a lányoknak.

Diplomaosztó az SZFE-n: „Mind egy olyan iskolában tanultatok, ami már soha többé nem lesz. Olyan.”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 14:35

Fotó: Gálos Mihály Samu / Facebook/Színház- és Filmművészeti Egyetem
A lemondott rektorhelyettes köszöntötte a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóit.
Vasárnap adták át a Vígszínházban a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak a diplomájukat. Az SZFE már lemondott, de felmondási idejét töltő rektorhelyettese, Upor László köszöntötte a végzősöket. Beszédét az SZFE tette közzé hétfőn Facebook-oldalán.
„A diplomátokat ma nem én adom át – nem az amúgy is kétes státuszú egyetemi vezető –, hanem maga a történelem, csak ő más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, ezért rám tolta a melót”

– szólt a végzősökhöz Upor László.

Úgy fogalmazott, hogy akik most diplomát kaptak, ők egy kicsit a történelem gyermekei is, vagyis érzékelhetőbben azok, mint mások, a máskor diplomázók.
„Ti vagytok az elsők – remélhetőleg az utolsók is –, akiktől egy láthatatlan mikroorganizmus elrabolta a színházi vagy filmes mestermunkával megkoronázott befejezés esélyét. Ti, akik ma diplomát kaptok, az elmúlt években szinte mindannyian tanultatok olyan fontos mestertől, aki már soha senkit nem fog tanítani. És kivétel nélkül mind egy olyan iskolában tanultatok, ami már soha többé nem lesz. Olyan.”

– vélekedett.

Upor László egy múlt heti tüntetésen
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Emlékeztetett arra, hogy a Vígszínház épülete régen egy ideig a Néphadsereg Színháza volt, de aztán az a bizarr kor is elmúlt, „minden a helyére kerül”.
„Így múlik el a világ dicstelensége, és tér vissza a normalitás. Erre (is) érdemes gondolnotok, amikor épp ezen a színpadon ma átveszitek az okleveleket”

– jegyezte meg.

Azt javasolta a végzős hallgatóknak, hogy amikor lehet, örüljenek  az ünnepnek. 
„Minden a helyére kerül. Idővel”

– fűzte hozzá.

Mozgalmas napja volt vasárnap az SZFE hallgatóinak. A diplomaátadó mellett egy demonstrációt is szerveztek, amelyen tízezres tömeg vett részt. Az egyetemi hallgatók kedden lefoglalták az intézmény épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szeptember elsejétől egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Az egyetem vezetői lemondtak tisztségükről, az oktatók pedig egymás után hagyják ott az intézményt.