Előfizetés

Játékhajó a külügynél, luxusjacht-törvény a T. Ház előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:40

Fotó: Németh Dániel / Átlátszó
Szél Bernadett törvényjavaslatot nyújt be, az ifjú DK-sok pedig játékjachtot vittek Szijjártó Péternek.
Nem csitulnak a Szijjártó Péter adriai látogatása által keltett belpolitikai hullámok.

Korábban a Népszava is beszámolt arról a nyaralásról, amelyen a külgazdasági és külügyminiszter Szíjj László milliárdos luxusjachtján pihent – noha egyik beosztottja szerint csak azért támadják, mert a munkájában semmivel sem tudják megfogni.   A történtek miatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egyszerre módosítaná a képviselői vagyonnyilatkozati kötelezettséget és a közbeszerzési törvényt. „Javaslatom szerint öt évre kizárná magát a közbeszerzésekből az a vállalkozó, aki a képviselői alapdíj felét meghaladó értékű ajándékot adott állami tisztviselőknek vagy kormánytagoknak. Emellett a vagyonnyilatkozatban kötelező lenne feltüntetni minden, a képviselői alapdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot.”
Szerinte ami történt, az nyilvánvaló összeférhetetlenség, a magyar kormány pedig a hatályos törvények mögé bújik. Megjegyezte, jobb helyen a politikusok belebuknak az ilyen ügyekbe.

Közben a DK ifjúsági tagozatának élharcosai sem tétlenkedtek: egy performansz keretében játékhajót és játékhelikoptert vittek Szijjártó Péternek, mondván, azzal játsszon. Állításuk szerint a minisztérium egyik dolgozójától ígéretet kaptak arra, hogy a küldeményt átadják a tárcavezetőnek, így akciójukat sikeresnek könyvelték el. 
Korábban beszámoltunk arról is, hogy az adriai kiruccanás miatt feljelentették Szijjártó Pétert, de a volt fideszes képviselő által vezetett ügyészség semmi törvénytelenséget nem talált. A mentelmi bizottság ugyancsak pattintotta az erről szóló ellenzéki kezdeményezést.

Koraőszi hétvége: túlnyomóan derült, vasárnap napos idő vár ránk, de már hűvösek a hajnalok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csütörtöki hidegfrontot követően kellemes, többnyire napos hétvégénk lesz.
Véget vetett ugyan a 30 fok körüli, kifejezetten meleg nyári időjárásnak a csütörtökön Magyarországot is elérő hidegfront, a hétvégén azonban jellemzően kellemes, koraőszi vagy akár későnyárinak is mondható idő várható – derül ki az Országos Meterorológiai Szolgálat honlapján olvasható előrejelzéséből.    Szombatra virradóra viszont már érezhetően lehet majd érezni, hogy egyre hűvösebbek a hajnalok: országosan szeszélyes területi eloszlásban 4 és 11 fok között valószínű, ahogyan  másnap is.
Szombaton napközben túlnyomóan derült időre számíthatunk, kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem várható. A keleti, északkeleti szél a keleti megyékben időnként megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű. Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett csapadék nem, viszont sok napsütés várható. Helyenként megélénkül a délkeleti szél, azonban melegebb lehet: a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Müller Cecília: Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:05

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. Jönnek a katonai kórházak.
A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása – nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek. Müller Cecília az állami hírügynökség szerint úgy fogalmazott, 
az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni.

A részletekről elmondta, hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben, valamint a sportlétesítményekben. Kiemelte, hogy a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől. Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt. 
Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből – a kórház vagy a háziorvos rendelésére – végzik el a tesztelést.

Ezt az árat azoknak kell megfizetnie, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen áron felül egyéb költség nem számolható fel – tette hozzá. A változásokról a szakember elmondta még, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Kitért arra, hogy az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban. Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel kapcsolatban elmondta, 
a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél.

Ez utóbbi kapcsán kitért arra, előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott. Hozzátette: az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy „katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.