KSH;Putyin;gázár;orosz gáz;Orbán;Orbán-Putyin;

2022-03-07 10:28:00

Orbán és Putyin lódít: világpiaci áron jön az orosz gáz is

Kéthavi csúszással tavaly novemberig még a tőzsdei árnál is többet vasalt be rajtunk Moszkva a fűtőanyagért - számítottuk ki. A „rezsicsökkentést” a költségvetés finanszírozza.

Egyre kevésbé valószínű, hogy Vlagyimir Putyin igazat állított, amikor Orbán Viktorral közös, február eleji találkozóján úgy fogalmazott, Magyarország a "piaci árnál" ötször olcsóbban kapja a gázt. Pedig a kijelentés köré azóta a Fidesz-propaganda még politikai reklámkampányt is szervezett. Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és a többi fideszes kormánytag emellett következetesen úgy nyilatkozik, hogy az októberben újrakötött hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés jóval kedvezőbb az azt megelőző, 1996 óta érvényes megállapodásnál, illetve "biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását". Az állítások ellenőrizhetősége elől ugyanakkor rendre azzal siklanak ki, hogy fájdalom, a tételes tarifa és képlet titok. Ettől még Orbán, Putyin és a többiek is egyre vérmesebb, ténynek látszó állításokat tesznek a gázárról. Ezzel e látszólag gazdasági kérdést is politikai bizalmi síkra terelik, amennyiben a hallgatóság eldönti, szerinte politikusai hazug fakenews-terjesztők-e. A KSH - nemrég a decemberi adatokkal frissített - külkereskedelmi nyilvántartása alapján végzett számításaink szerint a válasz mindenesetre igen. Azaz Magyarország orosz gázára általában egy centtel sem olcsóbb a tőzsdei szintnél, csupán azt az orosz fél két hónapos késéssel érvényesíti. 

Lapunk immár rendszeresen összeveti az - elvileg titkos - orosz gázárról szóló politikai üzeneteket a statisztikai hivatalnál vezetett magyar-orosz elszámolási adatokkal. Utóbbiakból szakértők szerint teljes biztonsággal kiszámolható a magyar gáznagykereskedő, vagyis az MVM által az adott hónapban az orosz Gazpromnak fizetett tarifa.

Eszerint decemberben 695 eurónak megfelelő dollárt fizettünk az oroszoknak a földgáz ezer köbméteréért. Ez ugyane időszak ttf-nek nevezett, irányadó holland tőzsdei árának 60 százaléka és nem 20, amiként azt Putyin állította. Az is igaz viszont, hogy míg a decemberi ttf 38, addig orosz tarifánk csak 2 százalékkal emelkedett. Ha csak orosz gázárunk januárban valami "csoda" folytán nem zuhant a mélybe, akkor az arányok egyértelműen cáfolják Putyint.

Első látásra ugyanakkor az az érv, miszerint orosz gázárunk kedvezőbb lenne a piaci szintnél, megállni látszik: mostanság ugyanis minden hónapban érdemben olcsóbban kapjuk az orosz gázt, mint ha a fűtőanyagot a tőzsdén kéne megvenni. Ugyanakkor a két görbe rajzolata már első látásra azt az érzetet kelti, hogy Magyarország orosz gázára, némi időbeni késéssel, de pontosan leköveti a holland tőzsdei szintet. Kísérletezéseink meg is hozták gyümölcsüket. Ha ugyanis orosz gázárunkat a két hónappal korábbi tőzsdei árra vetítjük rá, a két görbe már szinte átfedi egymást. Vagyis Magyarország orosz gázára általában egy centtel sem olcsóbb a tőzsdei szintnél, csupán azt az orosz fél két hónapos késéssel érvényesíti. Sőt, a két görbe csak látszólag esik egybe: valójában az orosz ár - legalábbis a 2017 és 2021 vége közötti időszak átlagában - több mint 7 százalékkal meghaladta a két hónappal korábbi piaci árat.

Ebben 2021 októbere, vagyis az új, kétoldalú gázszerződés életbe lépése sem hozott semminemű változást. Sőt. Míg júliusban, illetve augusztusban a ttf 360, illetve 447 euróra rúgott ezer köbméterenként, addig orosz árunk szeptemberben és októberben 378, illetve 472 euróra ugrott. Vagyis az új szerződés életbe lépése sem változtatott semmit azon, hogy az orosz fél két hónap csúszással és némi felárral vasalja be rajtunk a tőzsdei szintet. Mindemellett az is igaz, hogy novemberi orosz tarifánk egy, a decemberi pedig már 25 százalékkal elmarad a két hónappal korábbi ttf-től. Vagyis decemberben éppenséggel kedvező fordulatot vettek az árarányok. Ugyanakkor ez egyelőre kevéssé látszik a szerződésváltás hatásának. Bár ritkán, de korábban is fordult elő olyan eset, amikor a két hónappal azelőtti tőzsdei árnál 12-15 százalékkal kevesebbet kértek tőlünk az oroszok. Igaz viszont az is, hogy a decemberi, 25 százalékos különbség ennél jóval nagyobb. Ugyanakkor ez a szerződés részleteit ismerők által váltig hangoztatott árkiegyenlítés hatása is lehet. A gyors drágulásokat-áreséseket ugyanis a hosszú távú orosz szerződések, bár ellapítva, de idővel teljes mértékben érvényesítik.

Decemberi orosz gázárunk ezer köbméterenként 785 dollárnak felelt meg. Ez azért szembetűnő, mert az orosz Gazprom 2021 végére 550 dolláros európai átlagárat tett közzé. Ez alapján tehát Putyin barátjának, Orbánnak még európai átlaguknál is magasabb tarifát szabott. Némi nemzetközi kitekintés még bonyolultabb putyini politikai "képletekre" világít rá. Az orosz elnök tavaly december 23-án úgy fogalmazott, hogy a németek a Lengyelországon keresztül vezető Jamal-vezetéken a piaci ár harmadán-negyedén, de olykor hatodán-hetedén jutnak gázhoz. Októberben pedig azt állította, hogy a tőlük hosszú távú szerződés alapján vásárló európai vevőik a tőzsdei árnál négyszer olcsóbban jutnak gázhoz. Ezt a tények Magyarország tekintetében biztos nem támasztják alá. Októberi "kedvezményünk" egyazon hónapra vetítve "csak" 50 százalék volt, de a két hónapos elcsúsztatást figyelembe véve orosz gázárunk már 6 százalékkal meghaladta a tőzsdei szintet.

Decemberi orosz tarifánk köbméterenként mintegy 254 forintnak felel meg. Az állami MVM tehát ennyiért szerezhette be az oroszoktól a lakossági árban körülbelül 50 forinton nyilvántartott orosz gázt. Ez azt jelenti, hogy az állami gáznagykereskedő ötször drágábban vette a fűtőanyagot, mint amennyiért adta. A hiányt a kormány az adófizetők pénzéből állja. December 30-án az MVM ennek folytán 208 milliárd forint állami tőkeinjekciót kapott. Ama felvetésünkre, hogy a "rezsicsökkentés" fenntartása szakmai becslések szerint csak idén 500-2000 milliárddal terheli a költségvetést, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a február közepi kormányinfón annyit közölt, hogy szerinte a valós összeg "közelebb állhat az alsó határhoz".

Mindebből, illetve a statisztikai adatokból egyértelműen következik, hogy az új magyar-orosz gázszerződés sem biztosítja a "rezsicsökkentés fenntartását". Orbánék azon állítását pedig, hogy az új megállapodás kedvezőbb lenne az előzőnél, egyelőre szintén nem bizonyítja semmi.

Vonatkozó, pénteki érdeklődésünkre az MVM-től még nem kaptunk választ.