korrupció;Európai Bizottság;jogállamiság;Varga Judit;GRECO-jelentés;helyreállítási alap;

Varga Judit: készek vagyunk messzemenő garanciákat biztosítani az uniós pénzek átláthatóságát illetően

Ennek jegyében még a sokat támadott Vera Jourovával is leült egyeztetni. 

„Az elmúlt két napban intenzív tárgyalásokat folytattam az Európai Bizottság tagjaival. Úgy gondolom, hogy az utóbbi időszakban fontos előrelépést tettünk a megállapodás érdekében” - közölte csütörtök este Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

Varga Judit azt hangoztatta, konkrét kérdésekben és konkrét vállalásokról egyeztetett. Ennek során egyetértés mutatkozott abban, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható felhasználása közös érdek. A tárcavezető azt állította, erre kész a kabinet messzemenő garanciákat biztosítani. „A magyar kormány a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd híve, és azért dolgozik, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájuthassanak az őket megillető forrásokhoz” - zárul Varga Judit bejegyzése. 

Ennek során még a kormány által sokat támadott Vera Jourovával, az Európai Bizottság jogállamért felelős biztosával is folytatott megbeszéléseket. A politikus korábban egyébként lemondásra szólította fel a biztost, sőt, azt is szorgalmazta már, hogy „tűnjön el a közéletből”. 

Kérdés persze, mennyire tartja hitelesnek Brüsszel a magyar kormány legújabb ötletét, melyről lapunk is beszámolt. Ennek jegyében egy úgymond „független” korrupcióellenes hivatalt hoznának létre.