Kósa Lajos;dokumentum;ajándék;csengeri örökösnő;

2022-09-23 21:25:00

Több mint 10 milliárd forintos ajándékot kapott volna Kósa Lajos anyja a csengeri örökösnőtől egy most előkerült irat szerint

A Partizánhoz került ajándékozási szerződésen nem csak a csengeri örökösnő és Kósa anyjának aláírása szerepel, hanem ügyvédi ellenjegyzés is van alatta.

A csengeri örökösnő több mint 10 milliárd forintos ajándékot adott volna Kósa Lajos anyjának egy most előkerült irat szerint – írja a 444 a Partizán riportja alapján.

Emlékeztetnek arra, hogy egy korábbi közjegyzői okirat tanúsága szerint a csengeri örökösnő, Pólus Mária (korábban Sz. Gáborné Matkó Mária) korábban 800 millió forintnak megfelelő összeget ajándékozott volna Kósa Lajos anyjának.

A csatorna a botrány 2018-as kirobbanása óta először tudott beszélni a nővel, aki még 2013-ban 4,355 milliárd euró – mostani árfolyamon 1720 milliárd forint kezelésével – bízta meg Kósa Lajost, aki akkor Debrecen polgármestere volt. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a Gulyás Márton által készített interjúból leginkább az derül ki, hogy az asszony, aki „nemhogy a devizák közti árfolyam fogalmával, de a számítógépek használatával sincs tisztában, aligha tudott volna megszervezni egy olyan csalást, amely során Kósa Lajoson kívül ügyvédeket és svájci privátbankárokat is átver”.

A csatornához került ajándékozási szerződésen nem csak a csengeri örökösnő és Kósa anyjának aláírása szerepel, hanem ügyvédi ellenjegyzés is van alatta. Mindazonáltal a csatorna információi szerint a Fidesz alelnökének anyja a tanúvallomásában azt állította, hogy „a szerződés valótlanságokat tartalmaz, de egyébként nem is látta az iratot, és állítása szerint sem Sz. Gábornével, sem az ügyvédjével nem találkozott”.

Azzal kapcsolatban, hogy maga Kósa miként viszonyult a neki felajánlott ajándékokhoz, a nő azt mondta,

Pólus Mária azt állította, hogy nem is az állítólagos örökség kezelése miatt került először kapcsolatba Kósa Lajossal 2012 őszén, hanem rajta keresztül akart elintézni egy peres ügyet, a csődközelbe került Pólus Palace luxusgolf-szálló kivásárlásával kapcsolatban. A Fidesz alelnöke ezután kérdezett rá, hogy miből venné meg a szállodát. Elmondása szerint később azért mentek el közösen Svájcba, mert Kósa felajánlotta, hogy kezeli a befektetéseit.

A nő később elárulta azt is, hogy Kósa az akkor még NER-közelinek számító bankárnak, Spéder Zoltánnak is bemutatta. Kósa javaslata alapján az FHB-nál kellett volna állampapírokat vennie az örökségből.

Állítása szerint milliós nagyságrendben adott át készpénzt Kósa Lajosnak, amit a Kiskun Tender Kft.-től kapott. Szerinte olyasmire használták fel, ami miatt más embereknek kellett volna ott ülnie a büntetés-végrehajtási intézetben, nem neki. Kósa Lajos tagadja, hogy bármilyen jogcímen pénzt vett volna át a nőtől.

Pólus Mária továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el csalást.