takarékosság;Komló;kijárási tilalom;megszorító intézkedések;közvilágítás;energiaválság;lekapcsolás;Éjjeli őrjárat;

2022-10-19 18:57:00

Kijárási tilalommal párosulhat a közvilágítás lekapcsolása Komlón

Spórolni mindenképpen fog a város, de hiába döntött a képviselő-testület, az intézkedési, jogi mozgástér még bizonytalan.

Komlón kijárási tilalommal párosulhat a közvilágítás lekapcsolása – szúrta ki a Baranya megyei város takarékossági döntései közül a hvg.hu. Az energiaválság miatt hozott intézkedések részleteiről, arról, hogy a város intézményeinek 25 százalékos megtakarítást kell elérniük, a Bama.hu számolt be, ahogyan arról is, hogy a csomagról már döntött a helyi képviselő-testület. A közvilágítás korlátozásának mikéntjéről egyelőre nem határoztak, ugyanis a műszaki, technikai és jogi feltételeket még tisztázni kell.

Polics József polgármester a megyei hírportálnak kifejtette, Komlón este tíz és hajnali 4 óra között szünetelne a közvilágítás, és ez – javaslata szerint – kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire „a Covid idején is volt már példa, ezúttal azonban a közbiztonság érdekében”. Amennyiben ez mégsem járható út, akkor a rendőrség, a polgárőrség segítségét kéri a város, hozzájuk pedig csatlakozhatnának helybéliek, akik „őrjáratos sétákat” szervezve vigyáznák lakókörnyezetük biztonságát.

Amíg ezek a kényes kérdések eldőlnek, egyéb korlátozások már életbe is léptek. Az óvodában ezztán, nyitva tartási időben 20 fokot biztosítanak, egyéb időszakban 16 fokra állították a hőközőponti szabályzót. Az önkormányzati intézményekben, ahol tudták lecserélték a korszerűtlen izzókat, a komlói színház jövő hétfőtől április 30-ig bezár, és elmaradhat a karácsonyi díszkivilágítás is. Továbbá a polgármesteri hivatalban csak heti kétszer lesz ügyfélfogadás, a hét utolsó két munkanapján mindenki otthonról dolgozik majd, és ezeken a napokon csak 14 fok lehet az épületben.