választások;Izrael;Benjamin Netanjahu;Szijjártó Péter;Egyesült Államok;jobboldal;Jordánia;szélsőjobboldal;Donald Trump;

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy valós esély van Benjamin Netanjahu visszatérésére

A magyar külügyminiszter az Ammani Biztonsági Fórumon járt.

A közel-keleti béke és biztonság szempontjából az lenne a legbiztatóbb és legreménytelibb fejlemény, ha Benjamin Netanjahu vezetésével stabil, jobboldali kormány alakulna Izraelben, az Egyesült Államokban pedig a Republikánus Párt szerezné meg a kongresszusi többséget – írja Facebook-oldalán a Jordániában, az Ammani Biztonsági Fórumon résztvevő Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter nem is leplezve elfogultságát, különösen jó hírnek nevezte, hogy valós esély van Benjamin Netanjahu visszatérésére, hiszen „ő írta alá azon megállapodásokat, amelyek Donald Trump amerikai elnök közvetítésével normalizálták Izrael és több arab ország kapcsolatát”. 

Az elmúlt időszak leckéje világos mindenki számára: valódi vezetőre van szükség, akik elég bátrak és erősek ahhoz, hogy újranyissák a kommunikációs csatornákat az egymással súlyos konfliktusban álló felek között. Az amerikai és az izraeli jobboldal erre tud esélyt adni

– tette hozzá cseppet sem fukarkodva a dicsérő jelzőkkel.

A fideszes tárcavezető arról nem tesz említést, hogy mindkét ország korábbi vezetője a szélsőjobboldal hathatós támogatásával jutott, és reményei szerint juthat hatalomra, a magyar állami hírügynökség azonban idézi Szijjártónak a fórumon elmondott szavait, amelyek arra utalnak, hogy az izraeli és egy esetleges amerikai fordulat nyomán a magyar kormány is béketeremtőként állíthatná be magát. 

A magyar tárcavezető szerint „fontos lenne folytatni a Donald Trump előző amerikai elnök közvetítésével megkezdett közel-keleti békefolyamatot, hazánkra nézve már pusztán azért is, mert a térség biztonsági helyzete közvetlen kihatással van Európa biztonsági helyzetére”. 

Ha lehetséges volt Trump elnök számára, hogy újraindítsa a párbeszédet és közelebb hozza a békét Izrael és több arab ország között, akkor Ukrajnában is lehetségesnek kell lennie a béketeremtésnek

– utalt az említett politikusok támogatásának valódi céljára.